zdjecia rodzinne

Chilijskie klopsiki


Składniki:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki
4 cebule
60 dag mielonego mięsa
olej do smażenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
estragon
bułka tarta
2 jajka
puszka kukurydzy
puszka ananasa
3 marchewki
keczup
przecier pomidorowy
250 ml kwaśnej śmietany
10 dag pieczarek

Wykonanie:

1 . Cebule obieramy i siekamy . Połowę szklimy na oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i ziołami . Dodajemy mięso . mieszamy i podsmażamy .
2 . Z ziemniaków i mąki zagniatamy ciasto jak na kopytka . Solimy . Formujemy kulki o średnicy 5 cm , a następnie rozwałkowujemy na placki . Na środek wykładamy po porcji mięsa i zawijamy . Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju .
3 . Marchewki myjemy , obieramy , kroimy w 4 - cm cienkie paski . Smażymy na oleju do miękkości . Dodajemy osączoną kukurydzę , osączone i pokrojone w małe kawałki ananasy i połowę pozostałej cebuli . Doprawiamy . Dodajemy kilka łyżek keczupu i przecier pomidorowy do smaku . Chwilę dusimy . Podajemy do klopsików .
4 . Podsmażamy resztę cebuli . Wkładamy drobno pokrojone pieczearki , doprawiamy i dusimy . Dodajemy śmietanę , mieszamy . Chwilę gotujemy . Polewamy klopsiki .

Kategorie: mięsachińska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane