zdjecia rodzinne

Drożdżówka - niespodzianka


Składniki:

- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
- świeża papryka
- Sos serowy Tarsmak

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę,Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Kategorie: przekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci