zdjecia rodzinne

Zupa chrzanowa


Składniki:

- kości wędzone od schabu ½ kg
- marchew 1 średnia szt.
- seler ½ średniej szt.
- woda 2,5 l
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 5-6 ziarnek
- chrzan 1 mały słoiczek
- śmietana kwaśna 18% 300 ml
- mąka 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- czosnek 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa ½ kg
- jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kategorie: zupyWielkanocpolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Kluski ziemniaczane