zdjecia rodzinne

Serniko-budyniowiec waniliowy z wiśniami


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko

Masa serowa:
300 g waniliowego serka homogenizowanego
800 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
5-8 łyżek cukru
500 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ewentualnie z kompotu)
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wlołyć do lodówki na ok 30 minut.
Następnie wylepić nim tortownicę i podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Wiśnie zagotować z 3 łyżkami cukru. Jeśli wykorzystujemy wiśnie z komputu nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do wiśni. Zagotować a nastęnie wyłożyć na ciasto.


Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę.

Na mleku z 5 łyżkami cukru ugotować budyń, ostudzić. Budyń wymieszać z 4 żółtkami, serkiem i pianą z białek. Masę rozsmarować na wiśniach.

Ciasto piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-10-18
Dziekuję za wspaniały przepis. Wszyscy się zachwycali tak dość nietypowym połączeniem wiśni i sera.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)