zdjecia rodzinne

Żurek staropolski z makaronem


Składniki:

- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 1 średnia szt.
- seler - ½ średniej szt.
- woda - ok. 2,5l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa - ½ kg
- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.


Kategorie: zupyWielkanocpolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami