zdjecia rodzinne

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym


Składniki:

- 600 g polędwiczki wieprzowej

Marynata:
- 100 ml oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml piwa
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- Sos chrzanowy Tarsmak

Wykonanie:

Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z Sosem chrzanowym Tarsmak.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Pasztet z indyka - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane

Bitki

Pasztet z indyka

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)