zdjecia rodzinne

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym


Składniki:

Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli

Pozostałe składniki:
- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szparagi

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką, włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.
Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Kategorie: wegetariańskieprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Kluski ziemniaczane