zdjecia rodzinne

Buraki inaczej


Składniki:

3 kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku

Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
7 sztuk liści laurowych
7 sztuk ziela angielskiego
7 sztuk goździków

Wykonanie:

Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystko razem wymieszaj.
Do osobnego garnka wrzuć wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i wystudź.
Następnie wymieszaj zalewę z przygotowanymi burakami i zostaw na 12 godzin.
Przecedź przez sito.
Buraczaną masę przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Pozostały sok również przelej do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Przyda się jako wspaniała baza na barszcz lub sok do picia. WSPANIAŁE!!!

Kategorie: wegetariańskiesałatki i surówkiprzetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami