zdjecia rodzinne

Buraki inaczej


Składniki:

3 kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku

Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
7 sztuk liści laurowych
7 sztuk ziela angielskiego
7 sztuk goździków

Wykonanie:

Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystko razem wymieszaj.
Do osobnego garnka wrzuć wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i wystudź.
Następnie wymieszaj zalewę z przygotowanymi burakami i zostaw na 12 godzin.
Przecedź przez sito.
Buraczaną masę przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Pozostały sok również przelej do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Przyda się jako wspaniała baza na barszcz lub sok do picia. WSPANIAŁE!!!

Kategorie: wegetariańskiesałatki i surówkiprzetwory

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Kotlety mielone z kaszą