Buraki inaczej
Składniki:
3 kg buraków3 cebule
3 ząbki czosnku
Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
7 sztuk liści laurowych
7 sztuk ziela angielskiego
7 sztuk goździków
Wykonanie:
Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystko razem wymieszaj.Do osobnego garnka wrzuć wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i wystudź.
Następnie wymieszaj zalewę z przygotowanymi burakami i zostaw na 12 godzin.
Przecedź przez sito.
Buraczaną masę przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Pozostały sok również przelej do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Przyda się jako wspaniała baza na barszcz lub sok do picia. WSPANIAŁE!!!
Kategorie: wegetariańskie, sałatki i surówki, przetwory,