www.zapetytem.pl

Buraki inaczej


zuzanna2009-09-23 Komentarze (0) >180 min    łatwy     Porcji: >9

Składniki:

3 kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku

Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
7 sztuk liści laurowych
7 sztuk ziela angielskiego
7 sztuk goździków

Wykonanie:

Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystko razem wymieszaj.
Do osobnego garnka wrzuć wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i wystudź.
Następnie wymieszaj zalewę z przygotowanymi burakami i zostaw na 12 godzin.
Przecedź przez sito.
Buraczaną masę przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Pozostały sok również przelej do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Przyda się jako wspaniała baza na barszcz lub sok do picia. WSPANIAŁE!!!

Kategorie: wegetariańskiesałatki i surówkiprzetwory

Buraki inaczej
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=94