zdjecia rodzinne

Grillowany rybny burger cytrynowy


Składniki:

• 400 g filetu z dorsza
• 2 łyżki stołowe sosu sojowego KIKKOMAN
• 1 jajko
• 150 g mąki
• szczypta soli
• kilka kropel sosu TABASCO® Original
• otarta skórka z 2 cytryn
• 4 bułeczki
• kilka liści sałaty karbowanej
• 3-4 rzodkiewki
• 1 czerwona cebula
• garść posiekanego kopru
• biały serek np. bieluch
• olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie:

Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, sól, odrobinę TABASCO®, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Gdy już masa nam się połączyła pora na smażenie. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na patelni smażymy do uzyskania złocistego koloru. Kotlety możemy też dopiec przez kilka minut na grillu lub w piekarniku. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!

Kategorie: rybyprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju

Kotlety mielone z kaszą

Kurczak z ryżem