zdjecia rodzinne

Grillowany rybny burger cytrynowy


Składniki:

• 400 g filetu z dorsza
• 2 łyżki stołowe sosu sojowego KIKKOMAN
• 1 jajko
• 150 g mąki
• szczypta soli
• kilka kropel sosu TABASCO® Original
• otarta skórka z 2 cytryn
• 4 bułeczki
• kilka liści sałaty karbowanej
• 3-4 rzodkiewki
• 1 czerwona cebula
• garść posiekanego kopru
• biały serek np. bieluch
• olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie:

Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, sól, odrobinę TABASCO®, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Gdy już masa nam się połączyła pora na smażenie. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na patelni smażymy do uzyskania złocistego koloru. Kotlety możemy też dopiec przez kilka minut na grillu lub w piekarniku. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!

Kategorie: rybyprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką