zdjecia rodzinne

Rogaliki drożdżowe Moniki


Składniki:

Ciasto na 32 rogaliki:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki* cukru
0,5 łyżeczki soli
50g świeżych drożdży
2 szklanki* mleka
ok. 5 szklanek* mąki

Nadzienie: marmolada lub świeże owoce

1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu rogalików

Dodatkowo (opcjonalnie): cukier do posypania wierzchu

* Moja szklanka to 250ml

Wykonanie:

Połącz masło, cukier i sól. Dodaj drożdże i mleko a na koniec mąkę.
Ciasto wyrób na jednolitą masą, aż będzie odchodzić od naczynia. Wyrzuć je na stolnicę i wyrabiaj jeszcze przez chwilę - ok. 5 minut.

Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdy z ''placków'' jak na pizzę i podziel najpierw na pól, potem na ćwiartki, a następnie ćwiartki na mniejsze trójkąty. W ten sposób uzyskasz 8 trójkątów.

Nałóż owoce lub marmoladę (1 łyżeczka powinna wystarczyć) i zwiń rogaliki zaczynając od szerszej części.
Tak pozawijane rogaliki ułóż do wyrośnięcia na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na ok. 2 godziny. Powinny podwoić swoją objętość.

Przed upieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 220stopni.

Przepis dostałam od koleżanki Moniki i jestem jej bardzo za niego wdzięczna bo rogaliki są REWELACYJNE! Dobrze smakują nawet na drugi dzień.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach