zdjecia rodzinne

Karpatka Maryli


Składniki:

- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 4-5 całych jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj margarynę i cukier i zagotuj. Dodaj mąkę ucierając jednocześnie aby nie powstawały grudki. Ucieraj tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ciasto lekko przestudź, dodaj jajka i ucieraj mikserem. Dodaj proszek do pieczenia i jeszcze chwilę poucieraj mikserem.

Ciasto rozłóż na 2 jednakowych blaszkach (mocno wysmarowanych tłuszczem) i piecz w temparaturze 220 st. C. przez ok pół godziny. Po przestudzeniu przełóż masą karpatkową (ja kupuję już gotową masę - jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu).
Dobra rada:
wierzch posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem (w przeciwnym razie cukier zrobi się wilgotny i nie będzie już tak ładnie wyglądać).

Kategorie: ciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-02-26
Do ciasta na karpatkę nie dodaje sie wcale cukru. Ciasto nie jest słodkie. Masa, którą się przekłada oba ciasta wzupełności wystarczy. Dodatkowo należy lekko dodatkowo popudrować po wierzchu. SMACZNEGO I POLECAM.
Gość , 2012-02-24
a ile tego cukru?
Gość , 2011-02-06
Blaszki są o wymiarach 25 na 40. (mierzyłam górę - dołem są nico miejsze, bo się rozszerzaja od dołu ).
Gość , 2011-02-05
Jakiej wielkości są blaszki?
Gość , 2010-05-13
Karpatka Maryli A to karpatka wg tego przepisu. Wspaniała i wcale nie taka trudna w wykonaniu. Warto spróbować.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem