zdjecia rodzinne

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym


Składniki:

Ciasto:

- mąka 300 g
- masło 150 g
- żółtko 2 szt.
- woda 100 ml
- sól do smaku

Pozostałe składniki:

- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250 g
- kurki świeże lub mrożone 250 g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- słodka śmietanka 100 ml
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

Smacznego!

Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem