zdjecia rodzinne

Pączki


Składniki:

(to są składniki na ok. 40 pączków)
- 10 dkg drożdży
- 10 żółtek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 kg mąki tortowej
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Olej, drożdże i żółtka włożyć do miski i zmiksować.
W podgrzanym mleku rozpuścić masło, wsypać cukier, wymieszać a następnie wlać całość do zmiksowanych żółtek.
Wsypać mąkę i wyrobić razem ciasto.
Ciasto bardzo szybko rośnie więc już po paru minutach można wykrawać pączki. Nadziewać najlepiej marmoladą i układać na potartą olejem deseczkę lub blat.
Piec (na gorącym tłuszczu oczywiście) jedną stronę na złoty kolor w naczyniu otwartym, przewrócić i drugą stronę dopiec przykrywając garnek pokrywką.

Dobra rada: do pieczenia pączków wspaniale nadaje się frytkownica.

Kategorie: ciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kiperka , 2012-02-15
i ja się skuszę, bo przepis na całkiem prosty wygląda, zobaczymy czy wyjdą i mnie :)
mam tylko jedno pytanie, nie posiadam na składzie mąki tortowej :/
czy ze zwykłej mogę zrobić?
Mirka , 2012-01-05
Pączki A tak wyglądały pączki przed pieczeniem
Mirka , 2012-01-05
Pączki Paczki wg tego przepisu zawsze wychodzą wspaniałe. Polecam
Gość , 2011-02-27
Wypróbowałam pączki wg tego przepisy. Wyszły wspaniałe i co najważniejsze... na dzień następny były równie smaczne. A pomysł pieczenia we frytkownicy jest wspaniały.Dziękuję
Gość , 2011-02-27
Tłuszcz ( jak się piecze we frytkownicy) nalezy podgrzać do tem 180 st. Włożyc przygotowane pączki, zmnijszyć do tem. 140 i piec ok 2 minut. Następnie przewrócić na druga stronę , zamknąć frytkownice i następne 2 minut. Sprawdzić za pomoca patyczka. Jeśli pieczemy w garnku to tem. tłuszczu sprawdzic przez włożenie małego kawałka ciasta. Jesli wypłynie to znaczy że temperatura jest ok.
Mateusz , 2011-02-26
Tyle pochlebnych komentarzy ze może i ja się skusze na pączki. To będzie mój pierwszy raz więc byłbym wdzięczny o informację ile minut należy piec pączki z każdej strony. No i kiedy wiadomo że olej ma właściwą temperaturę?
Herubinek , 2010-02-11
Pączki Dolaczam do fanow przepisu. Paczki byly pyszne. Uadlo mis ie jednego "uratowac" i zrobic zdjecie :-)
Gość , 2010-02-11
Pączki Dzięki za wspanialy przepis. Dzieki niemu (mimo,że mam malo czasu), przygotowałam rodzinie niespodziankę na TŁUSTY CZWARTEK
calineczka , 2009-11-14
Pączki tak prezentują się moje popudrowane pączki wg Twojego przepisu. Dziekuję!
Gość , 2009-11-14
Pączki rzeczywiscie. Pierwszy raz wypróbowałam frytkownicę (oczywiście ze świeżym olejem) no i rewelacja!!!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa