zdjecia rodzinne

Croque madame – najsłynniejszy francuski tost


Składniki:

- 4 kromki chleba tostowego
- 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki
- 4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- keczup

Wykonanie:

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości,
aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.
W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci