zdjecia rodzinne

Croque madame – najsłynniejszy francuski tost


Składniki:

- 4 kromki chleba tostowego
- 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki
- 4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- keczup

Wykonanie:

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości,
aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.
W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku

Bitki

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju