zdjecia rodzinne

Tarta ziemniaczana ze schabem i oliwkami .


Składniki:

3 plastry upieczonego schabu
25 szt . zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
20 dag żółtego sera
1 duży kubek śmietany
3 jajka ugotowane na twardo
przyprawa do potraw np . kurczaka
Ciasto :
3 ugotowane ziemniaki
1 i 1/3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
8 dag margaryny
1 szczypta soli

Wykonanie:

1 . Ciasto : ziemniaki zmiel , ostudź . Dodaj mąkę , śmietanę , jajko i miękką margarynę , oprósz solą , zagnieć gładkie ciasto . Rozwałkuj . Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia . Dno i brzegi wylep ciastem . Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C .
2 . Schab pokrój w kostkę , jajka w plasterki , a 15 oliwek przekrój na pół . Składniki ułóż na podpieczonym cieście . Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach ( 2 łyżki odłóż ) , wymieszaj ze śmietaną , przypraw do smaku przyprawą do mięs . Sosem równomiernie polej tartę , posyp odłożonym serem . Na wierzchu ułóż pokrojone pozostałe oliwki . Zapiekaj jeszcze około 15 minut w tej samej temperaturze .

Kategorie: zapiekankipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Chleb na drożdżach

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa