zdjecia rodzinne

Orzeźwiający mus cytrusowy


Składniki:

2 limonki
2 cytryny
400 ml śmietany 36 %
3 łyżki cukru pudru
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
1,5 łyżki żelatyny
kilka listków mięty
1 opakowanie galaretki agrestowej

Wykonanie:

1 . Cytrusy wyszoruj pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem i osusz . Limonkę pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji . Z obu cytryn wyciśnij sok . Do miseczki wsyp łyżkę cukru , dodaj sok z cytrusów i wymieszaj . Na koniec dolej wino , ponownie wymieszaj i odstaw na godzinę .
2 . Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu . Gdy galaretka przestygnie wlej ją do foremki i wstaw do lodówki .
3 . Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i odstaw w chłodne miejsce . Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i połącz z zalewą cytrusową . Następnie dodaj zalewę z żelatyny do ubitej śmietany , wymieszaj . Powstały mus przełóż do foremki z zastygniętą galaretką i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę , aby całość dobrze stężała .
4 . Przed podaniem deser przełóż z foremek na talerzyki , udekoruj plasterkami limonki oraz listkami mięty .

Kategorie: deserypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem