zdjecia rodzinne

Orzeźwiający mus cytrusowy


Składniki:

2 limonki
2 cytryny
400 ml śmietany 36 %
3 łyżki cukru pudru
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
1,5 łyżki żelatyny
kilka listków mięty
1 opakowanie galaretki agrestowej

Wykonanie:

1 . Cytrusy wyszoruj pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem i osusz . Limonkę pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji . Z obu cytryn wyciśnij sok . Do miseczki wsyp łyżkę cukru , dodaj sok z cytrusów i wymieszaj . Na koniec dolej wino , ponownie wymieszaj i odstaw na godzinę .
2 . Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu . Gdy galaretka przestygnie wlej ją do foremki i wstaw do lodówki .
3 . Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i odstaw w chłodne miejsce . Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i połącz z zalewą cytrusową . Następnie dodaj zalewę z żelatyny do ubitej śmietany , wymieszaj . Powstały mus przełóż do foremki z zastygniętą galaretką i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę , aby całość dobrze stężała .
4 . Przed podaniem deser przełóż z foremek na talerzyki , udekoruj plasterkami limonki oraz listkami mięty .

Kategorie: deserypolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami