zdjecia rodzinne

Zapiekanka z dyni z sosem serowym


Składniki:

1 kg miąższu z dyni
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
jajko
600 ml śmietany
sos serowy np. Tarsmak
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Dynię obrać, usunąć pestki, włóknisty środek i pokroić w plastry. Ugotować ziemniaki, pokroić je w talarki. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami, rozpoczynając od warstwy ziemniaków. Na koniec polać śmietaną rozmąconą z jajkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 60 minut w 180°C, przy czym ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. Polać sosem serowym Tarsmak, podawać od razu po przygotowaniu.

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Pasztet z indyka