zdjecia rodzinne

Zapiekanka z dyni z sosem serowym


Składniki:

1 kg miąższu z dyni
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
jajko
600 ml śmietany
sos serowy np. Tarsmak
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Dynię obrać, usunąć pestki, włóknisty środek i pokroić w plastry. Ugotować ziemniaki, pokroić je w talarki. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami, rozpoczynając od warstwy ziemniaków. Na koniec polać śmietaną rozmąconą z jajkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 60 minut w 180°C, przy czym ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. Polać sosem serowym Tarsmak, podawać od razu po przygotowaniu.

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa