zdjecia rodzinne

Indyk w galarecie


Składniki:

1 kg fileta z indyka
1 łyżka tymianku
2 łyżki żelatyny
1 szklanka białego słodkiego wina
4 brzoskwinie z puszki
1 pomarańcza
20 dag ciemnych winogron
1 szklanka bulionu
olej
biały pieprz
sól
cukier

Wykonanie:

1 . Fileta myjemy i osuszamy . Nacieramy solą , pieprzem oraz tymiankiem . Smarujemy olejem . Chłodzimy 2 godziny . Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobinę bulionu . Przykrywamy i pieczemy godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni C . Wyjmujemy , studzimy i kroimy w plastry . Rozkładamy na półmisku .
2 . Owoce myjemy . Pomarańcze sparzamy , kroimy ze skórką w plastry . Brzoskwinie kroimy w cienkie półplasterki , winogrona przekrawamy na pół . Dekorujemy mięso .
3 . Żelatynę mieszamy z małą ilością wody , odstawiamy . Sos z pieczenia przecedzamy . Wlewamy wino i szklankę bulionu . Zagotowujemy . Dodajemy żelatynę i mieszając podgrzewamy . Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem . Studzimy . Tężejącą galaretą zalewamy indyka . Odstawiamy do zastygnięcia .


Kategorie: mięsaprzekąskipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci