zdjecia rodzinne

Faszerowane papryki z żółtym serem


Składniki:

• 100 g ryżu
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 cebula, drobno pokrojona
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 300 g mięsa mielonego
• szczypta ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól i pieprz
• 4 czerwone papryki
• 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
• 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej