zdjecia rodzinne

Faszerowane bakłażany z żółtym serem


Składniki:

• 2 świeże bakłażany
• 2 główki czosnku
• 2 duże papryki – czerwona i żółta
• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• świeży koperek
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.


Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Kurczak z ryżem

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem