zdjecia rodzinne

Faszerowane bakłażany z żółtym serem


Składniki:

• 2 świeże bakłażany
• 2 główki czosnku
• 2 duże papryki – czerwona i żółta
• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• świeży koperek
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.


Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza