Blog

#

Testy wrażliwości pokarmowej: Które z nich NAPRAWDĘ działają?

  • 8 października 2021

Czy drogie testy wrażliwości pokarmowej działają?

Czy istnieją tańsze (lub darmowe) sposoby na wykorzenienie nadwrażliwości pokarmowej?

I, być może najważniejsze, co ludzie powinni zrobić z ich wynikami?

W tym artykule poznasz odpowiedzi na te pytania (i nie tylko!), w tym:

  • Różne rodzaje testów na nadwrażliwość pokarmową i alergię - wraz z tym, które z nich działają, a które nie.
  • 3 często pomijane problemy z testami na nadwrażliwość pokarmową IgG.
  • Zaskakujące problemy, które naśladują nadwrażliwość pokarmową.

Strategie, które trenerzy żywieniowi mogą wykorzystać w rozmowach z klientami na temat testów na nadwrażliwość pokarmową.

Dlaczego warto wykonać test na nadwrażliwość pokarmową?

Kiedy ludzie decydują się na wykonanie testu na nadwrażliwość pokarmową, zazwyczaj są zdesperowani, aby poczuć się lepiej. Od lat dokuczają im rozstrój żołądka, wzdęcia, kłopotliwe gazy lub odbijanie, ból brzucha, biegunka i/lub zamroczenie mózgu.

Pomimo rezygnacji z wielu pokarmów - glutenu, nabiału, cebuli, czosnku - ich problemy nie ustępują.

Kiedy więc dowiadują się o testach wrażliwości pokarmowej, które wymagają jedynie pobrania krwi z palca, odczuwają ulgę. Nie mogą się doczekać, aby dowiedzieć się, co jest nie tak - i wreszcie wrócić do życia bez nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, które czają się za rogiem.

Skąd to wiem?

Jako zarejestrowany dietetyk, doradzałem setkom ludzi z tajemniczymi i szokującymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. 

Ponadto, praktycznie urodziłam się z rozstrojonym żołądkiem.

W dzieciństwie moja mama zabierała mnie od jednego specjalisty do drugiego. Eksperci medyczni sugerowali, że mogę być wrażliwa na gluten. A może na nabiał.

A może na gluten i nabiał?

Bez względu na to, co przestałam jeść, nie mogłam pozbyć się problemów trawiennych.
Do końca liceum, miałam biegunki prawie codziennie.

Jeśli potrafisz sobie to wyobrazić, to bez wątpienia rozumiesz, dlaczego zdecydowałam się studiować dietetykę i ostatecznie zostać zarejestrowanym dietetykiem. Szukałam odpowiedzi, które pomogłyby mi rozwiązać ten problem raz na zawsze.

Może zrozumiecie też, dlaczego podczas pierwszego roku studiów znalazłam się w poczekalni lekarza naturopaty, który oferował badanie wrażliwości pokarmowej.

Pomimo tego, co test ujawnił tamtego dnia, zajęło mi lata, by odkryć, co tak naprawdę było nie tak. I te długie poszukiwania nauczyły mnie wielu ważnych lekcji.

Najlepsze sposoby na identyfikację i radzenie sobie z wrażliwością pokarmową.

Większość ludzi może testować wrażliwości i nietolerancje pokarmowe w domu - bez igieł, pobierania krwi czy specjalnych zestawów. 

Chociaż domowe sposoby, takie jak prowadzenie dziennika żywieniowego i diety eliminacyjne nie są tak proste jak nakłuwanie palca i wysyłanie krwi do laboratorium, są one bardziej dokładne i skuteczne.

I jest jeszcze to: Niektórzy ludzie - w tym ja - mogą pozbyć się objawów bez rezygnacji z jednego pokarmu.

Innymi słowy, miliony ludzi są przekonane, że nie mogą jeść dziesiątek pokarmów, podczas gdy w rzeczywistości niewiele (a w niektórych przypadkach żaden) z tych pokarmów nie stanowi dla nich problemu.

W tym artykule omówię to wszystko, zagłębiając się w najnowszą wiedzę naukową oraz moje osobiste doświadczenia.

Mam nadzieję, że to, czego się dowiesz, nie tylko pomoże ci zrozumieć, co tak naprawdę się dzieje, ale także pozwoli ci cieszyć się jedzeniem szerokiej gamy produktów spożywczych bez obaw. (Powiązane: 'Jakie pokarmy powinienem jeść?' Twój trzyetapowy przewodnik po wyborze najlepszych pokarmów dla twojego ciała).

Zacznijmy od kilku definicji.

Czym są wrażliwości pokarmowe?

Niektórzy ludzie używają terminu "wrażliwość pokarmowa" jako zbiorczego określenia szerokiej gamy niepożądanych objawów, które mogą być wywołane przez spożywanie określonych pokarmów.1

Inni definiują wrażliwość na pokarm w sposób bardziej zawężony.2 Dla nich, wrażliwość na pokarm jest tym, co pozostaje po wykluczeniu następujących problemów

Alergie pokarmowe: Kiedy układ odpornościowy błędnie traktuje składnik pożywienia jak zarazek. Może to prowadzić do szerokiej gamy reakcji alergicznych: pokrzywki, obrzęków, wymiotów, biegunki i zagrażających życiu spadków ciśnienia krwi.
Nietolerancje pokarmowe: Niezdolność do przetwarzania lub trawienia niektórych pokarmów. Na przykład, osoba z nietolerancją laktozy nie posiada odpowiedniej ilości enzymów trawiennych potrzebnych do rozkładu laktozy, cukru obecnego w produktach mlecznych.
Celiakia: Reakcja autoimmunologiczna, która wywołuje zapalenie jelit i biegunkę, gdy ktoś spożywa gluten, białko występujące w wielu zbożach, zwłaszcza w pszenicy.
Jeszcze inni ludzie używają słowa "wrażliwość" zamiennie z "nietolerancją". Obrzucają się terminem IBS (skrót od zespołu jelita drażliwego) - próbując wskazać, że coś w diecie sprawia, że ktoś czuje się chory, ale nie są pewni, co jest winowajcą.

To wszystko jest dość zagmatwane, więc uprośćmy sprawę.

Na potrzeby tej historii, zapożyczę definicję z Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii: "Nadwrażliwość pokarmowa występuje wtedy, gdy dana osoba ma trudności z trawieniem określonego pokarmu "

Rodzaje testów na nadwrażliwość pokarmową: Co działa?

W porządku, wróćmy więc do tego, co zacząłem opowiadać na początku tego artykułu - o dniu, w którym poddałem się testom na nadwrażliwość pokarmową.

Naturopata nakłuł mój palec i wysłał kilka kropel mojej krwi do laboratorium.

Po około tygodniu lekarz wręczył mi 10-stronicowy raport, który, jak powiedział, ujawnił, że mam "osłabioną" odpowiedź immunologiczną na dziesiątki pokarmów: cukier, nabiał, olej do gotowania, żelatynę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą, czekoladę, masło, ser, popcorn, prawie wszystkie zboża, cielęcinę, wątrobę, wołowinę, orzechy z drzew orzechowych, kukurydzę, brukselkę i kapustę.

Kiedy przeglądałem raport, zastanawiałem się nad jedzeniem zazwyczaj serwowanym w kampusowej jadalni.

Chciałam uzyskać jasne odpowiedzi i realny plan, który mogłabym wprowadzić w życie. Zamiast tego poczułam się przytłoczona i bezradna. Jak mogłabym wyeliminować wszystkie te produkty do końca życia?

Czy badanie nadwrażliwości pokarmowej IgG jest dokładne?

Podczas badania wrażliwości pokarmowej, laboratorium analizuje reakcję immunoglobuliny G (IgG), przeciwciała układu odpornościowego, na około 100 różnych pokarmów. Chodzi o to, że podwyższony poziom IgG sygnalizuje wrażliwość na żywność.

Założenie to wydaje się logiczne.

W końcu, jest to podobne do założenia badania krwi na alergię pokarmową, które mierzy inne przeciwciało o nazwie Immunoglobulina E (IgE).

Kiedy poziom IgE jest podwyższony, oznacza to, że czyjś układ odpornościowy pompuje substancje, które wyzwalają w częściach ciała obrzęk, wysypkę, wyłączenie i/lub wyrzucenie czegoś z przewodu pokarmowego (np. wymioty).