Dieta

#

Korzyści płynące z kapusty, fakty żywieniowe i przepisy

  • 14 lutego 2022

Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, gdy mówimy o kapuście jest to, że jest to jedno z warzyw, które jest wrzucane do sałatek, zup lub jest częścią najbardziej ukochanego chińskiego jedzenia. Ale wszechstronność tego warzywa na tym się nie kończy.

Kapusta należy do tej samej rodziny co brokuły, kalafior i jarmuż. To wielowarstwowe warzywo można znaleźć w zadziwiająco zielonych, czerwonych i fioletowych kolorach. Możesz jeść ją na surowo lub w formie gotowanej, albo po prostu zrobić z niej sok.

To warzywo krzyżowe jest pełne zdrowia, pełne niezbędnych witamin takich jak C, K, folianów, minerałów takich jak wapń, potas, jod i fosfor. Co więcej, kapusta jest uprawiana od wieków w wielu częściach świata. W dawnych czasach Rzymianie używali jej, aby pokonać kaca, a Koreańczycy stosowali ją w leczeniu dolegliwości skórnych.

Spis treści

  • Fakty żywieniowe kapusty
  • 9 najważniejszych korzyści płynących z kapusty
  • 2 zdrowe przepisy z kapustą
  • Podsumowanie
  • Często zadawane pytania

Fakty żywieniowe kapusty1

filiżanka poszatkowanej kapusty (70 gramów) zawiera:

Kalorie17.5 Kcal
Węglowodany 4 g
BiałkoOkoło 1g
Tłuszcz0.07g
Witaminy:
Vit C26 mikrogramów
Witamina K53 mikrogramy
Folian30 mikrogramów
Minerały:
Potas 119 mg
Wapń28 mg
Fosfor18 mg
Magnez8 mg

9 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z kapustySprawdź

9 powodów,

dla

których kapusta zasługuje na miejsce na twoim talerzu:

#1 Kapusta dobra dla twoich jelitDzięki

dużej zawartości błonnika i wody, kapusta pomaga w przepływie pokarmu przez przewód pokarmowy i pomaga w normalnym wyp

różnieniu.

Jest jeszcze zdrowsza, jeśli kapusta jest spożywana w postaci sfermentowanej, gdzie działa jak probiotyk, bogaty w dobre bakterie, które utrzymują jelita w zdrowiu. Kapusta pomaga również złagodzić objawy zapalenia żołądka (zapalenie ściany żołądka), wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna) dzięki wysokiej zawartości błonnika.

#Kapusta

pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób

serca

, udaru mózgu oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Badania wykazały, że kapusta zawiera flawonoidy i fenole, które są dobre dla serca. Chroni ona również przed stresem oksydacyjnym, który odgrywa ważną rolę w rozwoju chorób serca, takich jak niedokrwienie (brak dopływu tlenu do mięśni serca) i zawał serca.

#3 Jedz kapustę dla zdrowia mózguKabusta

, zwłaszcza jej czerwona odmiana zawiera witaminę K i przeciwutleniacz zwany antocyjanem, który pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu. Te składniki odżywcze zapobiegają uszkodzeniom nerwów i poprawiają pamięć. Spożywanie kapusty może zapobiec rozwojowi chorób takich jak choroba Alzheimera i demencja (osłabienie pamięci). Spożywanie sfermentowanych form kapusty, takich jak Sauerkraut i Kimchi, mają korzystny wpływ na funkcje poznawcze, jak również.

#4 Wzmacniacz odpornościWysoka

zawartość witaminy C w kapuście nadaje jej właściwości wzmacniające odporność. Silny układ odpornościowy walczy z chorobami, zabijając szkodliwe bakterie i wirusy oraz pomaga zachować zdrowie.

#5 Kapusta pomaga utrzymać raka w ryzachBadania

wykazały, że spożywanie warzyw krzyżowych obniża ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, w tym raka jelita grubego, piersi, płuc i prostaty. Antyrakowe właściwości kapusty wynikają z jej bogatej zawartości składników odżywczych, takich jak glukozynolany, przeciwutleniacze i czynniki przeciwzapalne. Sulforafan, lupeol i sinigryna występujące w kapuście pomagają zwalczać komórki rakowe. Potężny przeciwutleniacz zwany antocyjanem, który jest obficie obecny w czerwonej kapuście ma właściwości antyrakowe, ponieważ nie tylko niszczy już powstałe komórki rakowe, ale również zapobiega powstawaniu nowych komórek rakowych w organizmie.

#6 Cabbage Helps Reducing InflammationCabbage

zawiera miriady czynników przeciwzapalnych, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie. To łagodzi alergię, pomaga złagodzić ból stawów i ma korzystny wpływ na zapalenie stawów. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne kapusta jest używana jako ziołowe lekarstwo na choroby zapalne, takie jak wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego i mastitis (stan zapalny komórek piersi). Stwierdzono również, że kapusta ma korzystne działanie w kontaktowym zapaleniu skóry (stan zapalny skóry).

#7 Kapusta dobra dla diabetykówWedług

badań, spożywanie diety bogatej w kapustę zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu 2 ze względu na jej wysoką zawartość przeciwutleniaczy, jak również wysoką zawartość błonnika. Jedzenie czerwonej kapusty może złagodzić cukrzycę i związane z nią powikłania.

#8 Kapusta dla zdrowej skóryJedz

regularnie kapustę dla zdrowej skóry, ponieważ jest ona pełna przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i jej przebarwienia. Jedzenie kapusty może mieć korzystny wpływ na choroby skóry, takie jak łuszczyca i egzema. Poprawia również problemy skórne, w tym xerodermę i trądzik.

#9 Kapusta pomaga w utracie wagiKapusta

jest liściasta w przyrodzie jest niskokaloryczna. Włączenie kapusty w diecie odchudzającej to świetny pomysł. Włączenie zupy kapuścianej w diecie nie tylko ograniczy głód, ale także pomaga niestrawność, zapewniając jednocześnie korzyści zdrowotne.

2 Wholesome Przepisy z kapustąWhether

you stir fry, steam it, cook it, or just have it raw, cabbage gives delightful taste to your tongue. Sprawdź te wspaniałe przepisy z wykorzystaniem kapusty, aby urozmaicić je o dobroczynne właściwości zdrowotne.

#1 Lemon Garlic Sautéed CabbageFrom

wszystkie rodzaje metod gotowania, sauté jest uważany za najzdrowszy sposób gotowania kapusty, jak to gotuje warzywa do pożądanego zakresu przy zachowaniu jego zawartość składników odżywczych nien

aruszone

. Ten przepis jest inny smaczniejsze i zdrowsze wersja do indyjskiego stylu gotowania kapusty.

Składniki:

  • Kapusta poszatkowana - 2 filiżanki
  • Oliwa z oliwek extra vergine: 1 łyżka
  • Czosnek mielony: 1 łyżka
  • Czerwone płatki papryki (zmiażdżone): Szczypta
  • Czarny pieprz- 0,25 łyżki
  • Sól: Według smaku
  • Cytryna: 1 łyżka

Metoda:

  • Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
  • Dodać mielony czosnek i smażyć przez kilka sekund.
  • Dodaj kapustę, sól, czarny pieprz i płatki chilli. Dobrze wymieszać.
  • Smażyć przez 2 minuty, aż kapusta będzie lekko ugotowana, ale nie miękka.
  • Wyłączyć płomień. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać.
  • Podawać na gorąco.

#2 Zdrowa zupa z kapusty i kurczakaJest to

świetny preparat, ponieważ jest niskokaloryczny, zdrowy i sycący.

Składniki:

  • Olej - 1 łyżka
  • Bez skóry piersi z kurczaka- 200 gramów
  • Czerwone płatki papryki: 2 łyżki
  • Sól: Według smaku
  • Czarny pieprz (mielony): Pół łyżeczki
  • Rosół z kurczaka- 8 filiżanek
  • Kapusta (1 średniej wielkości głowa): Rozdarta na kawałki wielkości kęsa
  • Seler (pokrojony w kostkę): 3/4 szklanki
  • Zielona papryka (pokrojona w kostkę): 1/2 szklanki
  • Cebula (grubo posiekana): 1
  • Ząbki czosnku (grubo posiekane): 8
  • Zielona fasolka: 1/2 szklanki
  • Posiekane pomidory: 1, średni
  • Liście kolendry - 1 łyżka, posiekane

Metoda:

  • Rozgrzać pół łyżki oleju na patelni. Umieść pierś z kurczaka wraz z solą, płatkami chili i pieprzem.
  • Smażyć z obu stron, aż do uzyskania pożądanego efektu. Odstawić na bok.
  • Teraz, weź patelnię z ciężkim dnem. Rozgrzej pozostały olej i podsmaż wszystkie pokrojone warzywa.
  • Wymieszaj bulion z kurczaka, dodaj ugotowanego i pokrojonego kurczaka oraz przyprawy.
  • Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień.
  • Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Po zakończeniu, udekorować liśćmi kolendry.
  • Podawać na gorąco.

PodsumowanieKapusta

jest tak samo pożywna jak jej odpowiedniki takie jak jarmuż czy brokuły. Jest dobra dla twojego układu trawiennego, skóry i włosów. Jest również doskonałym wyborem dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Napakowany dobrocią przeciwutleniaczy i środków przeciwzapalnych pomaga zwalczać kilka śmiertelnych chorób, takich jak rak, cukrzyca, choroby serca, BP i udar. Poprawia również funkcjonowanie mózgu, wzmacnia pamięć i zapobiega chorobom takim jak Alzheimer i demencja.

Kapusta - najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy codzienne spożywanie kapusty jest szkodliwe?

A. Codzienne spożywanie kapusty nie musi być szkodliwe. Zaleca się jednak włączenie do diety różnych warzyw, aby czerpać korzyści z różnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy obecnych w różnokolorowych roślinach i warzywach.

P. Który rodzaj kapusty jest najzdrowszy?

O. Wszystkie kapusty (niezależnie od koloru) zawierają duże ilości fitoskładników, ale kapusta czerwona i fioletowa mają nieco wyższą zawartość przeciwutleniaczy - antocyjanów.

P. Czy można bezpiecznie spożywać kapustę w ciąży?

O. Kapustę można bezpiecznie spożywać również w czasie ciąży. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją w postaci ugotowanej, aby uniknąć zatrucia pokarmowego i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy wzdęcia.

P. Czy spożywanie gotowanej kapusty jest zdrowsze niż surowej?

O. Obie formy kapusty - surowa i gotowana - mają swoje zalety i taką samą wartość odżywczą. Osoby z osłabionym trawieniem mogą spożywać gotowaną kapustę. Ponadto zapobiega ona zatruciom pokarmowym spowodowanym przez bakterie lub grzyby. Przed podaniem kapusty można ją ugotować lub zblanszować, aby uzyskać minimalny, ale bezpieczny efekt.

P. Czy jedzenie zewnętrznych liści kapusty jest bezpieczne?

A. Zewnętrzne liście są jadalne, ale należy je wyrzucić, jeśli są dziurawe, brudne lub zawierają resztki owadów. Dlatego, aby zachować czystość i atrakcyjny wygląd, należy usunąć zewnętrzne liście.

Tags: cabbagecabbage and chicken souphealthy korzyści cabbageHealthy Cabbage and Chicken Souplemon czosnek sauteed cabbageLemon Garlic Sautéed Cabbagenutritional facts of cabbagewholesome przepisy cabbage