5 zdrowych przepisów na herbatę, które są bogate w antyoksydanty

Czy szukasz zdrowych przepisów na herbatę, które są bogate w przeciwutleniacze? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma niesamowitymi zdrowymi przepisami na herbatę, które sprawią, że wasze usta będą wodą.

1. Ciasto marchewkowe

Marchewki są świetne dla zdrowia, jak również są ładowane z dużą ilością składników odżywczych. To ciasto marchewkowe jest wykonane z marchewki, orzechy włoskie, rodzynki i chipy czekoladowe. Wszystkie te składniki sprawią, że twoje kubki smakowe oszaleją.

Składniki:

4 duże marchewki

2 szklanki mąki

½ szklanki brązowego cukru

½ szklanki oleju roślinnego

1 jajko

½ filiżanki rodzynek

¼ filiżanki posiekanych orzechów włoskich

½ filiżanki wiórków czekoladowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

1. Rozgrzej piekarnik do 350° F.

2. Obierz marchewki i pokrój je na małe kawałki.

3. Wymieszaj w misce mąkę, brązowy cukier, olej roślinny, jajko, rodzynki, orzechy włoskie i chipsy czekoladowe.

4. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem dobrze wymieszać.

5. Umieść ciasto w natłuszczonej patelni o wymiarach 9 x 13 cali.

6. Piec ciasto przez 25 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy.

7. Pozwól ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie pokrój je w plastry.

8. Podawaj ciasto z bitą śmietaną lub lodami.

Wnioski:

To jest najlepszy przepis na ciasto marchewkowe, który sprawi, że twoje usta będą wodniste. Połączenie marchewki, orzechów włoskich i czekolady sprawi, że zakochasz się w tym cieście. Jeśli nie masz czasu na pieczenie, to możesz zrobić ten przepis w domu łatwo.

2. Muffin żurawinowy

Żurawiny są ładowane z przeciwutleniaczy i błonnika, który jest wielki dla zdrowia. Ten muffin jest wykonany z żurawiny, migdałów, płatków owsianych i cynamonu.

Składniki:

½ szklanki cukru granulowanego.

⅓ szklanki oleju roślinnego

⅔ szklanki brązowego cukru

2 jajka

1½ szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

½ szklanki świeżej żurawiny

1 filiżanka plasterków migdałów

1 filiżanka płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

1. Rozgrzej piekarnik do 375° F.

2. Nasmaruj 12-kubkową patelnię do muffinów nieprzylepnym sprayem kuchennym.

3. Wymieszaj cukier granulowany, olej roślinny i brązowy cukier w misce.

4. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól w osobnej misce.

5. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj ekstrakt waniliowy.

6. Dodaj żurawinę i wymieszaj.

7. Łyżeczką przełóż masę do przygotowanej formy na muffinki.

8. Posypać muffiny płatkami owsianymi i migdałami.

9. Piec muffiny przez 15 do 20 minut lub do momentu, gdy wierzchy będą złotobrązowe.

10. Pozwól im ostygnąć przez 10 minut, a następnie podawaj.