Zdrowe odzywianie

#

DOKONYWANIE WYBORÓW DOTYCZĄCYCH ZDROWYCH PRZEKĄSEK

  • 12 października 2021

Podjadać czy nie podjadać?  Istnieją różne szkoły myślenia o podjadaniu i zależy to od wielu czynników. Każdy jest indywidualistą z innym zestawem okoliczności.

Podjadanie może być czasem, kiedy ludzie przejadają się cukrowymi, ciężkimi węglowodanami, gęstymi energetycznie produktami, takimi jak ciastka i chipsy. Dlatego tak ważne jest to, co wybierasz do podjadania, a także to, że nie pozwalasz sobie na to, by stać się drapieżnie głodnym, co może prowadzić do złych wyborów żywieniowych w późniejszym czasie.

Zanim więc sięgniesz po przekąskę, zadaj sobie kilka pytań.

  • Czy naprawdę jestem głodny? Głód może być często mylony z pragnieniem, więc najpierw wypij szklankę wody, a potem sprawdź, czy nadal jesteś głodny.
  • Czy jestem znudzony? Wiele osób podjada z nudów.
  • Czy jestem zestresowany? Ludzie sięgają po jedzenie, aby się pocieszyć.

Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodny

Oto moje 10 najlepszych wskazówek, które pomogą Ci dokonać zdrowego wyboru przekąsek:

  1. W przekąskach chodzi bardziej o to, co jesz, niż o to, kiedy jesz.
  2. Jeśli zamierzasz coś przekąsić, postaraj się, aby to się liczyło i jedz świadomie, bez rozpraszania uwagi, a nie przed ekranem. Dzięki temu Twój organizm otrzyma sygnały sytości, które mogą zapobiec przejadaniu się.
  3. Wybieraj przekąski bogate w składniki odżywcze, które napełnią Cię tak, że będziesz mniej głodny w porze posiłku, co może zapobiec przejadaniu się. Unikaj przekąsek z dużą zawartością cukru, niską zawartością błonnika, wysoką zawartością kalorii, które nie sycą i powodują wzrost poziomu cukru we krwi.
  4. Zachowaj zdrowe przekąski, jedząc opcje oparte na białku, które zrównoważą poziom cukru we krwi i pomogą utrzymać poziom energii między posiłkami, takie jak: orzechy/nasiona; mieszanka szlaków; ciastka owsiane / jabłko z masłem orzechowym; jajko ugotowane na twardo; twarożek; smoothie proteinowe / koktajle; batony proteinowe (zawierające minimum 10g białka); chleb bananowy i orzechowy; kilka plasterków chudego kurczaka / indyka; fasola edamame; chrupki warzywne z 1 łyżką hummusu itp.
  5. Łatwo jest się przejadać zdrowymi przekąskami, więc nie traktuj tego jako pozwolenia na jedzenie tego, na co masz ochotę. Idealnie byłoby, gdyby przekąska nie zawierała więcej niż 250 kalorii, tylko tyle, by się nasycić, ale przekąski nie powinny być postrzegane jako okazja do przejadania się.
  6. Zbyt łatwo jest wydawać dużo pieniędzy na przekąski, kiedy nie jest to naprawdę konieczne. Nie zapominaj, że przemysł przekąsek zarabia miliony funtów każdego roku i wydaje mnóstwo pieniędzy na marketing. Więc wymyśl własne przekąski, np. kup hurtowo migdały, a następnie podziel je na porcje, tak abyś miał małą garść gotowych przekąsek.
  7. Kupując tak zwane batony energetyczne/białkowe, czytaj uważnie etykietę i listę składników. Są one mocno reklamowane, aby nie tylko dobrze wyglądały, ale i smakowały wyśmienicie, ale często mają bardzo wysoką zawartość cukru, zawierają bardzo mało białka i są pozbawione składników odżywczych. Wysoka zawartość cukru spowoduje duże skoki poziomu cukru we krwi.
  8. Nie daj się nabrać na to, że wszystkie batoniki zbożowe i owocowe są zdrową przekąską. Mogą one brzmieć zdrowo i są reklamowane jako takie, ale tak nie jest. Często zawierają dużo cukru i oleju roślinnego.
  9. Miej przy sobie przekąski, gdy jesteś poza domem, aby nie dać się zaskoczyć, gdy jesteś głodny. Kiedy ludzie są głodni, mają tendencję do chwytania pierwszego jedzenia w zasięgu wzroku.
  10. Jeśli pracujesz w domu lub biurze, trzymaj przekąski z dala od siebie lub na wyciągnięcie ręki. Oznacza to, że jeśli przekąski leżą na biurku pod twoim nosem, bardziej prawdopodobne jest, że zjesz je po prostu dlatego, że tam są, w przeciwieństwie do tych trzymanych w szufladzie, gdzie musisz się najpierw zastanowić, zanim po nie sięgniesz.

Pamiętaj, jeśli potrzebujesz przekąski, spraw, by się liczyła!