Wszyscy wiemy, że szpinak jest wspaniałym warzywem, ale nie jest tylko do sałatek lub można go zrobić w zupie. Szpinak jest również bardzo popularny w przepisach kulinarnych, ale problem polega na tym, że ludzie nie wiedzą, jak go ugotować. Istnieją różne metody gotowania, takie jak gotowanie na parze, gotowanie, sauté i mikrofalowanie.
Oto kroki, które pomogą Ci zrobić pyszne danie ze szpinaku.
Krok 1: Umyj dokładnie szpinak
Przed przystąpieniem do realizacji przepisu umyj odpowiednio szpinak. Zawsze pamiętaj, aby usunąć wszelkie zabrudzenia z liści szpinaku i trzymać go z dala od wszelkich zanieczyszczeń.
Krok 2: Usuń łodygi
Sugeruje się, aby usunąć łodygi szpinaku. Jeśli masz dużą łodygę to ją przytnij, a jeśli masz małą to po prostu ją posiekaj. Łodygi zawierają dużo wody i sprawią, że danie ze szpinaku będzie zbyt wilgotne.
Krok 3: Posiekaj liście szpinaku
Kiedy już posiekasz łodygi, nadszedł czas na posiekanie liści. Możesz użyć do tego noża albo kuchennego rozdrabniacza.
Krok 4: Dodaj sól i pieprz
Sól doda smaku do dania, a także sprawi, że liście szpinaku będą miękkie. Pieprz również doda smaku do dania i sprawi, że będzie ono smaczne.
Krok 5: Przygotuj wywar
Wywar jest jednym z głównych składników, które wykorzystuje się przy robieniu dania ze szpinaku. Jest to również główny składnik, który sprawia, że danie jest smaczne i pyszne. Aby zrobić wywar, będziesz potrzebować kostki bulionowej warzywnej i wody.
Możesz również zagotować wodę i dodać kilka warzyw, z których chcesz zrobić wywar.
Krok 6: Dodaj szpinak
Możesz dodać szpinak do wywaru, gdy ten jeszcze się gotuje, ale smak potrawy będzie lepszy, jeśli dodasz szpinak do gotującego się wywaru.
Krok 7: Pozwól mu się gotować
Gdy wywar się zagotuje, możesz dodać sól i pieprz i pozwolić mu się gotować przez 10 minut.
Krok 8: Podawanie
Teraz nadszedł czas, aby służyć danie. Możesz podawać je w zwykły sposób.
Wnioski:
Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci zrobić smaczne danie ze szpinaku. Jeśli masz jakieś wątpliwości to nie wahaj się zapytać w sekcji komentarzy.