Paszteciki są jednym z najlepszych rodzajów ciast, które są wykonane przy użyciu ciasta drożdżowego. Są one idealnym deserem na urodziny lub inną specjalną okazję. Oto 6 najlepszych przepisów dla Ciebie.
1. Ciasto czekoladowe Pasties
Składniki:
Kakao w proszku – 1/2 Cup
Cukier puder – 1/4 filiżanki
Sól – 1/4 łyżeczki
Ekstrakt z migdałów – 1/2 łyżeczki
Drożdże instant – 1 paczka
Maślanka – 2 filiżanki
Metoda:
W dużej misce dodaj kakao w proszku i cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj ekstrakt migdałowy i sól i ponownie wymieszaj. Dodaj drożdże i maślankę i dobrze wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Po odpoczynku, dobrze wymieszaj. Nasmaruj formę do pieczenia i wylej masę. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. Ciasto na bananowe paszteciki
Składniki:
Banany – 2 szt.
Mleko – 2 filiżanki
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier – 2 filiżanki
Drożdże – 1 opakowanie
Mąka – 3 filiżanki
Maślanka – 2 filiżanki
Metoda:
Dodaj mleko i cukier do przetartych bananów i dobrze wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Nasmaruj formę do pieczenia i wylej masę. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3. Ciasto na paszteciki marchewkowe
Składniki:
Marchew – 1 Cup
Mleko – 2 filiżanki
Drożdże – 1 opakowanie
Maślanka – 2 filiżanki
Cukier – 1/4 filiżanki
Sól – 1/2 łyżeczki
Olej – 1/2 szklanki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Cynamon – 1 łyżeczka
Kilka listków mięty pieprzowej
Metoda:
Gotuj marchewki w mikrofalówce przez 3 minuty. Obierz i zetrzyj marchewki. Dodaj wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, cynamonu i liści mięty pieprzowej do dużej miski miksera. Dobrze wymieszaj. Przykryj i pozwól mu odpocząć przez 20 minut. Nasmaruj formę do pieczenia i wylej masę. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
4. Ciasto na czekoladowe paszteciki
Składniki:
Mleko – 2 filiżanki
Drożdże – 1 opakowanie
Syrop czekoladowy – 1 filiżanka
Maślanka – 2 filiżanki
Mąka – 3 filiżanki
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier – 1/4 szklanki
Sól – 1/2 łyżeczki
Olej – 1/2 szklanki
Metoda:
Dodaj drożdże i maślankę do mleka i dobrze wymieszaj. Nasmaruj formę do pieczenia i wylej mieszankę. Piec w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
5. Ciasto na paszteciki z jabłkami
Składniki:
Jabłka – 1 Cup
Cukier – 1/4 szklanki
Drożdże instant – 1 paczka
Mleko – 2 szklanki
Maślanka – 2 filiżanki
Olej – 1/2 szklanki
Mąka – 3 filiżanki
Metoda:
Utrzyj jabłka i