Czy wiesz, że warzywa prosto z patelni są bardziej odżywcze niż te gotowane? Powodem tego jest fakt, że gotowanie powoduje utratę składników odżywczych. Co więcej, gotowanie zmniejsza ich wartość odżywczą.
Gotowanie sprawia również, że warzywa są mniej strawne, a jeśli chodzi o dzieci, to powoduje spowolnienie wzrostu zębów. Co więcej, szkodzi również sercu, nerkom i oczom.
Tak więc, jedyną bezpieczną i zdrową opcją dla Twoich dzieci jest gotowanie warzyw na patelni.
Korzyści zdrowotne z warzyw
Istnieją pewne warzywa, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu i naszym obowiązkiem jest spożywanie ich przynajmniej raz w tygodniu. Są one następujące:
Czosnek
Czosnek jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu, folianów i żelaza.
Szparagi
To warzywo jest bogate w witaminę K, kwas foliowy i witaminę B6.
Brokuły
Jest doskonałym źródłem witaminy A, C i E.
Brukselka
Są bogate w witaminę C, witaminę K i foliany.
Jarmuż
To warzywo jest bogate w witaminę A, witaminę C i witaminę K.
Kapusta
Jest doskonałym źródłem witaminy K, witaminy B6 i folianów.
Zielona fasolka
Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B6 i folianów.
Boćwina szwajcarska
Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B6 i folianów.
Pomidory
Są bogate w likopen, który jest dobry dla serca.
Wnioski:
Tak więc, jeśli chcesz karmić swoje dzieci zdrową dietą to lepiej podawać im tylko warzywa, które są bezpośrednio z patelni.