Porady, jak używać tylko warzyw prosto z patelni

Czy wiesz, że warzywa prosto z patelni są bardziej odżywcze niż te gotowane? Powodem tego jest fakt, że gotowanie powoduje utratę składników odżywczych. Co więcej, gotowanie zmniejsza ich wartość odżywczą.

Gotowanie sprawia również, że warzywa są mniej strawne, a jeśli chodzi o dzieci, to powoduje spowolnienie wzrostu zębów. Co więcej, szkodzi również sercu, nerkom i oczom.

Tak więc, jedyną bezpieczną i zdrową opcją dla Twoich dzieci jest gotowanie warzyw na patelni.

Korzyści zdrowotne z warzyw

Istnieją pewne warzywa, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu i naszym obowiązkiem jest spożywanie ich przynajmniej raz w tygodniu. Są one następujące:

Czosnek

Czosnek jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu, folianów i żelaza.

Szparagi

To warzywo jest bogate w witaminę K, kwas foliowy i witaminę B6.

Brokuły

Jest doskonałym źródłem witaminy A, C i E.

Brukselka

Są bogate w witaminę C, witaminę K i foliany.

Jarmuż

To warzywo jest bogate w witaminę A, witaminę C i witaminę K.

Kapusta

Jest doskonałym źródłem witaminy K, witaminy B6 i folianów.

Zielona fasolka

Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B6 i folianów.

Boćwina szwajcarska

Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B6 i folianów.

Pomidory

Są bogate w likopen, który jest dobry dla serca.

Wnioski:

Tak więc, jeśli chcesz karmić swoje dzieci zdrową dietą to lepiej podawać im tylko warzywa, które są bezpośrednio z patelni.