Przepisy na zdrowe i pożywne sałatki na wynos

Przepisy na zdrowe i pożywne sałatki na wynos

Styl życia w biegu, natłok obowiązków i brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków to problem, z którym wiele osób boryka się na co dzień. Na szczęście istnieje wiele prostych i smacznych przepisów na sałatki na wynos, które można zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy na wyjazd. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka inspirujących propozycji, które zachwycą nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi.

  1. Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
  • piersi z kurczaka
  • awokado
  • pomidory
  • ogórek
  • cebula
  • mix sałat (np. rukola, szpinak, sałata masłowa)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Na pierwszym miejscu w zestawieniu znajduje się sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado, która jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Przygotowanie jest bardzo proste – kurczaka grillujemy na grillu lub patelni grillowej, a następnie kroimy go na kawałki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  1. Sałatka grecka z fetą i oliwkami
  • pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • papryka
  • oliwki
  • ser feta
  • sałata lodowa
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Sałatka grecka to klasyczna kompozycja smaków śródziemnomorskich, pełna witamin i minerałów. Wystarczy pokroić pomidory, ogórki, cebulę, paprykę i ser feta, a następnie dodać oliwki i sałatę lodową. Całość polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy oregano oraz solą i pieprzem do smaku.

  1. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
  • tuńczyk w wodzie
  • jajka
  • marchew
  • seler naciowy
  • kukurydza
  • sałata lodowa
  • majonez light
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ta sałatka to doskonałe połączenie białka z tuńczyka i jajek oraz witamin ze świeżych warzyw. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić je na plasterki. Marchew i seler naciowy obieramy i siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy majonez light, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  1. Sałatka z kaszą quinoa i warzywami
  • kasza quinoa
  • pomidory
  • ogórek
  • papryka
  • cebula
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kasza quinoa to bogate źródło białka roślinnego, więc ta sałatka doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie studzimy. Pomidory, ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki łączymy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  1. Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i warzywami
  • makaron pełnoziarnisty
  • papryka
  • cukinia
  • brokuły
  • pomidory koktajlowe
  • mix sałat
  • jogurt naturalny
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ta sałatka to doskonały sposób na połączenie pysznego makaronu z warzywami. Makaron gotujemy al dente, a następnie studzimy. Paprykę, cukinię, brokuły i pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, a do jogurtu dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  1. Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
  • papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • czerwona cebula
  • ser halloumi
  • mix sałat
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana) kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Grillujemy warzywa na grillu lub patelni grillowej. Ser halloumi również grillujemy. Wszystkie składniki łączymy z mixem sałat, polewamy ocetem balsamicznym i oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  1. Sałatka z soczewicą i krewetkami
  • soczewica
  • krewetki
  • awokado
  • ogórek
  • pomidory koktajlowe
  • mix sałat
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Ostatnia propozycja to sałatka z soczewicą i krewetkami, która jest bogata w białko i błonnik. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie studzimy. Krewetki grillujemy lub gotujemy na parze. Awokado, ogórek i pomidory pokrajamy na plasterki. Wszystkie składniki łączymy z mixem sałat, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.