Przepisy na zdrowe i pożywne sałatki na wynos
Styl życia w biegu, natłok obowiązków i brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków to problem, z którym wiele osób boryka się na co dzień. Na szczęście istnieje wiele prostych i smacznych przepisów na sałatki na wynos, które można zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy na wyjazd. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka inspirujących propozycji, które zachwycą nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi.
- Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
- piersi z kurczaka
- awokado
- pomidory
- ogórek
- cebula
- mix sałat (np. rukola, szpinak, sałata masłowa)
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Na pierwszym miejscu w zestawieniu znajduje się sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado, która jest doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Przygotowanie jest bardzo proste – kurczaka grillujemy na grillu lub patelni grillowej, a następnie kroimy go na kawałki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Sałatka grecka z fetą i oliwkami
- pomidory
- ogórek
- czerwona cebula
- papryka
- oliwki
- ser feta
- sałata lodowa
- oregano
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Sałatka grecka to klasyczna kompozycja smaków śródziemnomorskich, pełna witamin i minerałów. Wystarczy pokroić pomidory, ogórki, cebulę, paprykę i ser feta, a następnie dodać oliwki i sałatę lodową. Całość polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy oregano oraz solą i pieprzem do smaku.
- Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
- tuńczyk w wodzie
- jajka
- marchew
- seler naciowy
- kukurydza
- sałata lodowa
- majonez light
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ta sałatka to doskonałe połączenie białka z tuńczyka i jajek oraz witamin ze świeżych warzyw. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić je na plasterki. Marchew i seler naciowy obieramy i siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy majonez light, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Sałatka z kaszą quinoa i warzywami
- kasza quinoa
- pomidory
- ogórek
- papryka
- cebula
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kasza quinoa to bogate źródło białka roślinnego, więc ta sałatka doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie studzimy. Pomidory, ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki łączymy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i warzywami
- makaron pełnoziarnisty
- papryka
- cukinia
- brokuły
- pomidory koktajlowe
- mix sałat
- jogurt naturalny
- musztarda
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ta sałatka to doskonały sposób na połączenie pysznego makaronu z warzywami. Makaron gotujemy al dente, a następnie studzimy. Paprykę, cukinię, brokuły i pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, a do jogurtu dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
- papryka
- cukinia
- bakłażan
- czerwona cebula
- ser halloumi
- mix sałat
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana) kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Grillujemy warzywa na grillu lub patelni grillowej. Ser halloumi również grillujemy. Wszystkie składniki łączymy z mixem sałat, polewamy ocetem balsamicznym i oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Sałatka z soczewicą i krewetkami
- soczewica
- krewetki
- awokado
- ogórek
- pomidory koktajlowe
- mix sałat
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Ostatnia propozycja to sałatka z soczewicą i krewetkami, która jest bogata w białko i błonnik. Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie studzimy. Krewetki grillujemy lub gotujemy na parze. Awokado, ogórek i pomidory pokrajamy na plasterki. Wszystkie składniki łączymy z mixem sałat, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.