Top 5 najlepszych wegetariańskich dań rybnych

Wegetarianie, którzy szukają wegetariańskich przepisów, są zwykle zdezorientowani, czy mogą gotować dania wegetariańskie, czy nie. Pytanie o jedzenie ryb nie jest tak bardzo proste, ponieważ niektórzy ludzie wierzą, że ryby są przeznaczone tylko dla mięsożerców i nie mogą ich jeść jako wegetarian.

Nie ma nic złego w jedzeniu ryb, ponieważ jest to bogate źródło białka i doda wiele smaku do Twojej diety. Zobaczmy więc listę 10 najlepszych wegetariańskich potraw z ryb.

1. Fish curry

Idealne połączenie dwóch pokarmów to najlepszy sposób na cieszenie się wegetariańskimi przepisami. Jeśli szukasz idealnego połączenia dań wegetariańskich, to to danie jest najlepszą opcją.

Składniki:

Ryba – 200 gms

Cebula – 1

Pomidor – 2

Zielone chili – 2

Liście curry – 1

Czerwone chili w proszku – ½ łyżki

Kolendra w proszku – 1 łyżka

Kokos – 2 łyżki

Woda – 2 szklanki

Sól do smaku

Metoda:

Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Po zagotowaniu, dodaj rybę i gotuj ją przez 10 do 15 minut. Kiedy ryba będzie ugotowana, zdejmij ją z ognia. Teraz zmiel ją na drobną pastę. Dodaj pomidora i zielone chili do pasty i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę i czerwone chili. Smaż, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj kokos i smaż przez minutę. Teraz dodaj liście curry i smaż przez minutę. Teraz dodaj pastę rybną i dobrze wymieszaj. Smaż przez 5 do 7 minut.

Dodaj wodę i gotuj przez kolejne 3 do 5 minut. Doprowadź do wrzenia i po ugotowaniu dodaj kolendrę w proszku. Podawaj na gorąco.

2. Zupa miso z rybą

Otrzymasz pyszną zupę, jeśli dodasz rybę do zupy miso. Połączenie miso i ryby to doskonały przepis na zdrowy posiłek.

Składniki:

Pasta sojowa – 2 łyżki

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Imbir – 1 cal

Korzeń taro – 1

Szczypiorek – 1

Ogórek – 1

Marchew – 1

Grzyby – 1

Czerwona papryka – 1

Cebula dymka – 1

Sok z cytryny – ½ szklanki

Dashi (japoński bulion) – ½ szklanki

Ryba – 1

Sake – ½ szklanki

Gotowany ryż – ½ szklanki

Sól i pieprz do smaku

Metody:

Obierz korzeń taro i pokrój go na małe kawałki. Gotuj go w wodzie przez 20 minut.

Pokrój marchew i grzyby na małe kawałki. Gotuj je w wodzie przez 10 do 15 minut.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj imbir i smaż go, aż stanie się złotobrązowy. Następnie dodaj cebulę dymkę i smaż przez minutę.

Teraz dodaj pastę sojową i mieszaj przez 3 do 4 minut. Teraz dodaj dashi i dobrze wymieszaj.