Wegetarianie, którzy szukają wegetariańskich przepisów, są zwykle zdezorientowani, czy mogą gotować dania wegetariańskie, czy nie. Pytanie o jedzenie ryb nie jest tak bardzo proste, ponieważ niektórzy ludzie wierzą, że ryby są przeznaczone tylko dla mięsożerców i nie mogą ich jeść jako wegetarian.
Nie ma nic złego w jedzeniu ryb, ponieważ jest to bogate źródło białka i doda wiele smaku do Twojej diety. Zobaczmy więc listę 10 najlepszych wegetariańskich potraw z ryb.
1. Fish curry
Idealne połączenie dwóch pokarmów to najlepszy sposób na cieszenie się wegetariańskimi przepisami. Jeśli szukasz idealnego połączenia dań wegetariańskich, to to danie jest najlepszą opcją.
Składniki:
Ryba – 200 gms
Cebula – 1
Pomidor – 2
Zielone chili – 2
Liście curry – 1
Czerwone chili w proszku – ½ łyżki
Kolendra w proszku – 1 łyżka
Kokos – 2 łyżki
Woda – 2 szklanki
Sól do smaku
Metoda:
Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Po zagotowaniu, dodaj rybę i gotuj ją przez 10 do 15 minut. Kiedy ryba będzie ugotowana, zdejmij ją z ognia. Teraz zmiel ją na drobną pastę. Dodaj pomidora i zielone chili do pasty i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę i czerwone chili. Smaż, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj kokos i smaż przez minutę. Teraz dodaj liście curry i smaż przez minutę. Teraz dodaj pastę rybną i dobrze wymieszaj. Smaż przez 5 do 7 minut.
Dodaj wodę i gotuj przez kolejne 3 do 5 minut. Doprowadź do wrzenia i po ugotowaniu dodaj kolendrę w proszku. Podawaj na gorąco.
2. Zupa miso z rybą
Otrzymasz pyszną zupę, jeśli dodasz rybę do zupy miso. Połączenie miso i ryby to doskonały przepis na zdrowy posiłek.
Składniki:
Pasta sojowa – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Imbir – 1 cal
Korzeń taro – 1
Szczypiorek – 1
Ogórek – 1
Marchew – 1
Grzyby – 1
Czerwona papryka – 1
Cebula dymka – 1
Sok z cytryny – ½ szklanki
Dashi (japoński bulion) – ½ szklanki
Ryba – 1
Sake – ½ szklanki
Gotowany ryż – ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Metody:
Obierz korzeń taro i pokrój go na małe kawałki. Gotuj go w wodzie przez 20 minut.
Pokrój marchew i grzyby na małe kawałki. Gotuj je w wodzie przez 10 do 15 minut.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj imbir i smaż go, aż stanie się złotobrązowy. Następnie dodaj cebulę dymkę i smaż przez minutę.
Teraz dodaj pastę sojową i mieszaj przez 3 do 4 minut. Teraz dodaj dashi i dobrze wymieszaj.