zdjecia rodzinne

Marynowana pieczeń wołowa z sosem duńskim


Składniki:

250 ml octu balsamicznego
6 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
130 ml oliwy z oliwek
ok. 1,4 kg mięsa wołowego
Sos Duński Remulada Tarsmak

Wykonanie:

1. Wlać ocet balsamiczny na patelnię, dodać posiekany czosnek i pieprz. Redukować przez 1 – 2 minuty na średnio / mocno rozgrzanej patelni.
2. Zdjąć patelnię z palnika, dodać oliwę, rozmaryn i zostawić do ostygnięcia.
3. Przelać marynatę do żaroodpornego naczynia, włożyć wołowinę i obtoczyć ją w marynacie.
4. Włożyć do lodówki. Marynować od 1 do 24 godzin. Im dłużej tym lepiej.
5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyjąć zamarynowaną wołowinę z lodówki i włożyć do piekarnika.
6. Piec w piekarniku przez 50 minut – 1 godzinę, póki mięso nie będzie średnio wypieczone, a w środku będzie miało temperaturę około 55 stopni.
7. Wyjąć wołowinę z piekarnika. Zostawić na chwilę, żeby mięso zdążyło wchłonąć soki, a następnie pokroić w plastry.
8. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i Sosem Duńskim Remulada Tarsmak.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy