zdjecia rodzinne

Jabłka smażone w cieście


Składniki:

4 jabłka
250g mąki
1 szklanka wody
2 jaja
30ml oleju
2 łyżki alkoholu (np. rum)
cukier waniliowy
cukier puder

olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
W misce zmiksować mąkę, szklankę wody, żółtka, olej i alkohol. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Powinno być go tyle aby przykrył smażone jabłka.
Plastry jabłek zanurzać w cieście, poczekać aż trochę obciekną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu wyłożyć na ręcznik kuchenny aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Zajadać jeszcze gorące posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Kategorie: wegetariańskieprzekąskideserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Chleb na drożdżach

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Fasolka po bretońsku