zdjecia rodzinne

Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym


Składniki:

- 100 g szynki wędzonej
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- 2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Bitki - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasztet z indyka - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Bitki

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kluski ziemniaczane

Pasztet z indyka

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku