Przepisy orkiszowe dla utraty wagi

Dieta odchudzająca to dieta, która pomaga w utracie wagi. Dieta odchudzająca składa się głównie ze zdrowej żywności i obejmuje również ćwiczenia. Istnieją różne rodzaje diet, które są wykorzystywane do utraty wagi, a jednym z najbardziej znanych diet jest dieta ketogeniczna. Jest to dieta o niskiej zawartości węglowodanów, która ma wysoką zawartość tłuszczu. Oto kilka orkiszowych przepisów na odchudzanie.

Muffiny orkiszowe z jabłkami

Składniki

– 1 szklanka mąki orkiszowej

– ¼ szklanki sosu jabłkowego

– ¼ szklanki miodu

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki cynamonu

– ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

– Połącz wszystkie składniki razem i dodaj sodę oczyszczoną.

– Dobrze wymieszaj i wlej do natłuszczonej formy na muffiny.

– Piec w piekarniku w temperaturze 350° F przez 15 do 20 minut.

– Przed podaniem całkowicie ostudzić.

– Podawać na ciepło lub na zimno.

– Z tego przepisu wychodzi 12 muffinów.

– Muffinki mogą być przechowywane w lodówce przez 3 do 4 dni.

Ryż kokosowy

Składniki

– 1/2 szklanki brązowego ryżu

– 1 puszka mleka kokosowego

– 2 szklanki wody

– ¼ szklanki cukru

– 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

– Połącz wszystkie składniki w garnku i doprowadź do wrzenia.

– Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

– Rozdrobnij ryż i pozwól mu ostygnąć.

– Podawać schłodzony lub ciepły.

– Ten przepis służy 4 osobom.

Pilaw orkiszowy z warzywami

Składniki

– 1 filiżanka niegotowanego orkiszu

– 2 filiżanki bulionu warzywnego

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– ¼ szklanki cebuli

– 1 ząbek czosnku

– ½ szklanki świeżych warzyw

– 1 łyżeczka soli

– 1/8 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

– Gotuj orkisz w bulionie warzywnym przez 45 minut.

– Dodaj oliwę z oliwek, cebulę i czosnek.

– Sauté przez 3 minuty i dodaj świeże warzywa.

– Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 5 do 7 minut.

– Posypać solą i pieprzem.

– Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

– Podawać z parowanymi zielonymi warzywami.

– Ten przepis służy 4 osobom.

– Możesz użyć swoich ulubionych warzyw w tym przepisie.

Jarmużowa sałatka orkiszowa

Składniki

– 1 główka jarmużu

– 1/2 filiżanki orkiszu

– 1/2 filiżanki jabłka

– ½ czerwonej cebuli

– ½ ogórka

– ½ szklanki posiekanych pomidorków koktajlowych

– 2 łyżki stołowe soku z cytryny

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

– Umyj jarmuż i posiekaj.

– Posiekać jabłko i ogórek.

– Pokroić cebulę.

– Do sałatki dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek.

– Dobrze wymieszać i doprawić solą.

– Przełóż orkisz i jarmuż do miski.

– Dodaj pomidory i dobrze wymieszaj.

– Dodać jabłko,