Dieta odchudzająca to dieta, która pomaga w utracie wagi. Dieta odchudzająca składa się głównie ze zdrowej żywności i obejmuje również ćwiczenia. Istnieją różne rodzaje diet, które są wykorzystywane do utraty wagi, a jednym z najbardziej znanych diet jest dieta ketogeniczna. Jest to dieta o niskiej zawartości węglowodanów, która ma wysoką zawartość tłuszczu. Oto kilka orkiszowych przepisów na odchudzanie.
Muffiny orkiszowe z jabłkami
Składniki
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– ¼ szklanki sosu jabłkowego
– ¼ szklanki miodu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
– Połącz wszystkie składniki razem i dodaj sodę oczyszczoną.
– Dobrze wymieszaj i wlej do natłuszczonej formy na muffiny.
– Piec w piekarniku w temperaturze 350° F przez 15 do 20 minut.
– Przed podaniem całkowicie ostudzić.
– Podawać na ciepło lub na zimno.
– Z tego przepisu wychodzi 12 muffinów.
– Muffinki mogą być przechowywane w lodówce przez 3 do 4 dni.
Ryż kokosowy
Składniki
– 1/2 szklanki brązowego ryżu
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 szklanki wody
– ¼ szklanki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
– Połącz wszystkie składniki w garnku i doprowadź do wrzenia.
– Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
– Rozdrobnij ryż i pozwól mu ostygnąć.
– Podawać schłodzony lub ciepły.
– Ten przepis służy 4 osobom.
Pilaw orkiszowy z warzywami
Składniki
– 1 filiżanka niegotowanego orkiszu
– 2 filiżanki bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ¼ szklanki cebuli
– 1 ząbek czosnku
– ½ szklanki świeżych warzyw
– 1 łyżeczka soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
– Gotuj orkisz w bulionie warzywnym przez 45 minut.
– Dodaj oliwę z oliwek, cebulę i czosnek.
– Sauté przez 3 minuty i dodaj świeże warzywa.
– Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 5 do 7 minut.
– Posypać solą i pieprzem.
– Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
– Podawać z parowanymi zielonymi warzywami.
– Ten przepis służy 4 osobom.
– Możesz użyć swoich ulubionych warzyw w tym przepisie.
Jarmużowa sałatka orkiszowa
Składniki
– 1 główka jarmużu
– 1/2 filiżanki orkiszu
– 1/2 filiżanki jabłka
– ½ czerwonej cebuli
– ½ ogórka
– ½ szklanki posiekanych pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
– Umyj jarmuż i posiekaj.
– Posiekać jabłko i ogórek.
– Pokroić cebulę.
– Do sałatki dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek.
– Dobrze wymieszać i doprawić solą.
– Przełóż orkisz i jarmuż do miski.
– Dodaj pomidory i dobrze wymieszaj.
– Dodać jabłko,