Tofu Casserole Recipe – Szybki i łatwy obiad

Tofu jest dobrym źródłem białka, które jest bogate w żelazo i inne składniki odżywcze. Jest bardzo lekkie i może być używane we wszystkich potrawach, takich jak sałatki, makarony, zupy i curry.

Składniki:

1/2 filiżanki (50 gramów) tofu, pokrojonego w kostkę

1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę

1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana

3 zielone chilli, posiekane

1 łyżka mielonego czosnku

1 łyżka czerwonego chili w proszku

Sól do smaku

2 łyżki oregano

4 łyżki kolendry w proszku

Czarny pieprz do smaku

2 łyżki ketchupu pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

Sos do wyboru (opcjonalnie)

Instrukcje:

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż cebulę przez 1 do 2 minut.

Dodać czosnek i czerwone chilly w proszku i mieszać przez kolejne 2 minuty.

Dodaj tofu, pomidor, kolendrę, oregano, sól i pieprz i smaż przez kolejne 3 do 4 minut.

Gdy woda odparuje, dodaj ketchup i sos pomidorowy i dobrze wymieszaj.

Przykryj patelnię i pozwól jej gotować się na wolnym ogniu przez 7 do 8 minut lub aż woda odparuje.

Dodaj wybrany przez siebie sos.

Podawaj na gorąco z ryżem lub chlebem.

Możesz również dodać trochę grochu, fasoli, ciecierzycy lub innych warzyw według własnego wyboru.

Wnioski:

Jest to zdrowy przepis zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jest to zdrowe i pyszne danie wegetariańskie, które ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu i jest kompletnym białkiem.