Tofu jest wszechobecnym faworytem wśród wegetarian. Ludzie najczęściej robią tofu z pomocą twarogu i sera, ale tutaj zamierzam podzielić się z wami bardzo ciekawą metodą robienia tofu.
Jest to najlepsza rzecz, jeśli jesteś wegetarianinem i nie chcesz przegapić żadnego dania. Przygotowanie jest proste i pyszne i możesz je przyrządzić dla swojej rodziny.
Zacznijmy więc od przepisu:
Składniki:
1 filiżanka “Tofu
2 filiżanki przegotowanej wody
1 łyżka kurkumy
½ filiżanki nerkowców
¼ filiżanki świeżego kremowego sera
½ łyżeczki czerwonego chili w proszku
¼ filiżanki posiekanych liści kolendry
Do marynowania:
½ łyżeczki soli.
¼ łyżeczki czarnego pieprzu w proszku
1 łyżka soku z cytryny
Sposób:
Po pierwsze, dodaj wrzącą wodę do tofu i pozwól mu się namoczyć przez co najmniej 2 godziny. Po namoczeniu, odcedź wodę i umieść tofu w głębokiej misce.
Następnie dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Marynuj przez co najmniej 1 godzinę.
Po zamarynowaniu zmiksuj orzechy nerkowca i czerwone chili w proszku na gładką pastę.
Na koniec wymieszaj serek śmietankowy z pastą z orzechów nerkowca i wlej do tofu.
Przykryj miskę i pozostaw na co najmniej 12 godzin.
Teraz pokrój tofu na małe kostki.
Możesz podawać je w talerzu z posypką z czarnego pieprzu i posypką z liści kolendry.
Wnioski:
Jeśli jesteś wegetarianinem i chcesz zrobić smaczne danie, to powinieneś wypróbować ten przepis. Jest on bardzo łatwy i możesz go zrobić nawet dla swoich dzieci.