zdjecia rodzinne

Knedle ze śliwkami ( truskawkami)


Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków,
25 dag mąki,
2 jajka,
sól,
śliwki (truskawki),
masło do polania,
bułka tarta.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zmielić (lub przecisnąć przez praskę), wymieszać z jajkami, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto (nie zagniatać). Uformować z ciasta wałek (podsypać mąką) i pokroić na placuszki. Rozłożyć na kawałki ciasta np. połówki śliwek i uformować knedle. Od razu po zrobieniu knedle ugotować w osolonej wodzie (aż wypłyną). Podawać na gorąco polane masłem i zrumienioną bułką tartą (ewentualnie lekko posłodzić). Na zimno można podać polane śmietanką i także posypać cukrem

Kategorie: mącznedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci