zdjecia rodzinne

Gulasz po węgiersku


Składniki:

60 dag chudej wołowiny (najlepiej polędwicy),
3 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryki (różne kolory),
2 łyżki przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki mielonej papryki ostrej,
80 dag ziemniaków,
2 szklanki bulionu z kostki (lub 2 szklanki jasnego piwa),
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Cebule posiekać posypać papryką w proszku, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć mięso wołowe pokrojone w kostkę, podsmażyć i zalać 1 szklanką wody. Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem. (na małym ogniu) podlewając bulionem z kostki wymieszanym z przecierem pomidorowym. Gdy mięso zmięknie włożyć pokrojone papryki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać resztą bulionu. Zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.

Bulion może być zastąpiony jasnym piwem.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-11-14
Gulasz da się zrobić inaczej. Przecież jest olej ( z pierwszego tłoczenia), oliwa.... Wystarczy niedużo wlać na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię.
.
Gość , 2011-11-11
to poco chude mięso jak potem smalec albo najgorsza margaryna....nie da się inaczej:)
Gość , 2011-11-11
to poco chude mięso jak potem
Gość , 2010-09-26
Gulasz po  węgiersku Zrobiłam z wieprzowiną. Pominęłam ziemniaki ale dodałam pieczarki. Wyszło bardzo dobre. Zjedliśmy z chlebem.
sabina , 2010-09-25
Oczywiście, często zastępuję wołowinę chudym mięsem wieprzowym.
Gość , 2010-09-25
Czy wołowinę można zastąpić wieprzowina?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa