Gulasz po węgiersku
Składniki:
60 dag chudej wołowiny (najlepiej polędwicy),3 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryki (różne kolory),
2 łyżki przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki mielonej papryki ostrej,
80 dag ziemniaków,
2 szklanki bulionu z kostki (lub 2 szklanki jasnego piwa),
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Cebule posiekać posypać papryką w proszku, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć mięso wołowe pokrojone w kostkę, podsmażyć i zalać 1 szklanką wody. Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem. (na małym ogniu) podlewając bulionem z kostki wymieszanym z przecierem pomidorowym. Gdy mięso zmięknie włożyć pokrojone papryki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać resztą bulionu. Zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.Bulion może być zastąpiony jasnym piwem.
Kategorie: mięsa,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Gość , 2011-11-14
Gulasz da się zrobić inaczej. Przecież jest olej ( z pierwszego tłoczenia), oliwa.... Wystarczy niedużo wlać na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię.
.
Gulasz da się zrobić inaczej. Przecież jest olej ( z pierwszego tłoczenia), oliwa.... Wystarczy niedużo wlać na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię.
.
Gość , 2011-11-11
to poco chude mięso jak potem smalec albo najgorsza margaryna....nie da się inaczej:)
to poco chude mięso jak potem smalec albo najgorsza margaryna....nie da się inaczej:)
Gość , 2011-11-11
to poco chude mięso jak potem
to poco chude mięso jak potem
Gość
, 2010-09-26
Zrobiłam z wieprzowiną. Pominęłam ziemniaki ale dodałam pieczarki. Wyszło bardzo dobre. Zjedliśmy z chlebem.
