zdjecia rodzinne

Gołąbki z grzybami


Składniki:

1 kapusta włoska,
2 szklanki ryżu,
4 łyżki oliwy,
1 szklanka suszonych grzybów,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 warzywna kostka rosołowa,
2 cebule,
1 łyżeczka wegety (lub innej przyprawy),
2 łyżki mąki,
3 liście laurowe,
sól pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kapustę parzymy i oddzielamy liście ( już w trakcie parzenia).Grzyby moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Gotujemy (też ok. 30 min) a następnie grzyby odcedzamy, drobno siekamy. i Ryż gotujem 10 minut w lekko osolonej wodzie (odcedzamy).Cebulę drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oliwy. Grzyby, ryż i cebulę mieszamy razem i doprawiamy ewntualnie do smaku. Farsz ( 2-3 łyżki)nakładamy na liście kapusty i zwijamy. Grzybowe gołąbki układamy w rondlu (dość ściśle). Zalewamy (aby były przykryte) wodą z rozpuszczoną kostką warzywną, dodajem liście laurowe, vegetę i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut. Koncentrat mieszamy z małą ilościa zimnej wody, dodajemy makę i dobrze mieszamy (żeby nie było grudek) i mieszając wlewamy do rondla z grzybowymi gołąbkami. Chwile gotujemy.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskieBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Bitki

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy