zdjecia rodzinne

Lody Earl Grey


Składniki:

- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 8 saszetek herbaty Earl Grey POSTI
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 8 żółtek
- szczypta soli

Wykonanie:

Mleko zagotować w dużym garnku, a następnie parzyć w nim herbatę przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem saszetki należy bardzo dokładnie wycisnąć. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Żółtka ubić z cukrem do białości, a następnie dodać mąkę oraz sól i zmiksować. Tak powstałą masę przełożyć do ostudzonego mleka, dolać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać do niej pozostałą szklankę śmietany, a następnie wymieszać.

Masę chłodzić w lodówce przez co najmniej 5-6 godzin (najlepiej całą noc), po czym dokładnie rozmiksować, aż stanie się puszysta, a następnie umieścić w zamrażarce. Wyjąć po dwóch godzinach i dokładnie miksować przez około minutę, po czym wstawić z powrotem do zamrażarki. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie (zwykle 3-4 razy), aż masa lodowa stanie się gładka. Na koniec całość dobrze zamrozić.


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


pikuś , 2011-07-11
pyszota


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Śledzie w oleju

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej