zdjecia rodzinne

Lody Earl Grey


Składniki:

- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 8 saszetek herbaty Earl Grey POSTI
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 8 żółtek
- szczypta soli

Wykonanie:

Mleko zagotować w dużym garnku, a następnie parzyć w nim herbatę przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem saszetki należy bardzo dokładnie wycisnąć. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Żółtka ubić z cukrem do białości, a następnie dodać mąkę oraz sól i zmiksować. Tak powstałą masę przełożyć do ostudzonego mleka, dolać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać do niej pozostałą szklankę śmietany, a następnie wymieszać.

Masę chłodzić w lodówce przez co najmniej 5-6 godzin (najlepiej całą noc), po czym dokładnie rozmiksować, aż stanie się puszysta, a następnie umieścić w zamrażarce. Wyjąć po dwóch godzinach i dokładnie miksować przez około minutę, po czym wstawić z powrotem do zamrażarki. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie (zwykle 3-4 razy), aż masa lodowa stanie się gładka. Na koniec całość dobrze zamrozić.


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


pikuś , 2011-07-11
pyszota


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem