3 Zdrowe wegańskie przepisy na kolację

Każdy uwielbia jeść jedzenie, które dobrze smakuje, a także jest ważne dla organizmu, aby utrzymać składniki odżywcze. Jako weganin możesz nie dostać odpowiedniej diety. Ale nie martw się, oto lista 3 zdrowych wegańskich przepisów, które możesz wypróbować.

1. Curry z soczewicy i szpinaku

Składniki:

Szpinak – 2 filiżanki

Soczewica – 1/2 filiżanki

Czerwone chili w proszku – 1 łyżka stołowa

Liście curry – 10

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Imbir – 1 cal

Sos sojowy – 1 łyżka stołowa

Olej – 4 łyżki stołowe

Kokos – 1/2 filiżanki

Metoda:

Po pierwsze, ugotuj soczewicę i pozwól jej ostygnąć. Teraz dodaj szpinak i usmaż go. Po usmażeniu wyjmij go i zmiksuj. Następnie rozgrzej olej i podsmaż czerwone chili, liście curry i sól. Dodaj imbir i podsmaż go. Dodaj zblendowaną soczewicę na patelnię i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sos sojowy i pieprz. Dobrze wymieszaj i podawaj.

2. Vegan Tofu Stir Fry

Składniki:

Tofu – 1/4 filiżanki

Czerwone chili w proszku – 1 łyżeczka

Czarny pieprz w proszku – 1/2 łyżeczki

Kminek w proszku – 1/2 łyżeczki

Czosnek w proszku – 1/2 łyżeczki

Kurkuma w proszku – 1/2 łyżeczki

Kolendra w proszku – 1/2 łyżeczki

Olej – 2 łyżeczki

Kapusta – 1 filiżanka

Pomidor – 1 średni

Zielona fasola – 2

Pędy bambusa – 1/4 szklanki

Ogórek – 1 mały

Ziemniaki – 1 średni

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Woda – 1 filiżanka

Gotowany ryż – 1/2 szklanki

Metody:

Weź tofu i pokrój je w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i dodaj czerwone chili w proszku, czarny pieprz w proszku i kminek w proszku. Gdy zacznie trzeszczeć, dodaj sproszkowany czosnek i podsmaż go. Dodaj kurkumę w proszku i mieszaj przez około minutę. Następnie dodaj kapustę, pomidora, zieloną fasolę i pędy bambusa. Dobrze wymieszaj i gotuj przez około 4 do 5 minut. Dodaj ogórek i ziemniaki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez około 7 do 8 minut. Dodaj sól, pieprz i wodę i gotuj przez kolejne 7 do 8 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.

3. Sałatka z quinoa

Składniki:

Quinoa – 1 filiżanka

Sok z cytryny – 1/2 cytryny

Czosnek – 2 ząbki

Cebula – 1

Koperek – 1 łyżeczka

Kolendra – 1 łyżeczka

Bazylia – 1 łyżeczka

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Woda – 1 filiżanka

Oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe

Rodzynki – 3 łyżki stołowe

Metody:

Najpierw namocz quinoa w wodzie przez 6 do 8 godzin. Odcedź wodę i umyj ją. Następnie, gotuj quinoa w wodzie przez ok.