Każdy uwielbia jeść jedzenie, które dobrze smakuje, a także jest ważne dla organizmu, aby utrzymać składniki odżywcze. Jako weganin możesz nie dostać odpowiedniej diety. Ale nie martw się, oto lista 3 zdrowych wegańskich przepisów, które możesz wypróbować.
1. Curry z soczewicy i szpinaku
Składniki:
Szpinak – 2 filiżanki
Soczewica – 1/2 filiżanki
Czerwone chili w proszku – 1 łyżka stołowa
Liście curry – 10
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Imbir – 1 cal
Sos sojowy – 1 łyżka stołowa
Olej – 4 łyżki stołowe
Kokos – 1/2 filiżanki
Metoda:
Po pierwsze, ugotuj soczewicę i pozwól jej ostygnąć. Teraz dodaj szpinak i usmaż go. Po usmażeniu wyjmij go i zmiksuj. Następnie rozgrzej olej i podsmaż czerwone chili, liście curry i sól. Dodaj imbir i podsmaż go. Dodaj zblendowaną soczewicę na patelnię i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sos sojowy i pieprz. Dobrze wymieszaj i podawaj.
2. Vegan Tofu Stir Fry
Składniki:
Tofu – 1/4 filiżanki
Czerwone chili w proszku – 1 łyżeczka
Czarny pieprz w proszku – 1/2 łyżeczki
Kminek w proszku – 1/2 łyżeczki
Czosnek w proszku – 1/2 łyżeczki
Kurkuma w proszku – 1/2 łyżeczki
Kolendra w proszku – 1/2 łyżeczki
Olej – 2 łyżeczki
Kapusta – 1 filiżanka
Pomidor – 1 średni
Zielona fasola – 2
Pędy bambusa – 1/4 szklanki
Ogórek – 1 mały
Ziemniaki – 1 średni
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Woda – 1 filiżanka
Gotowany ryż – 1/2 szklanki
Metody:
Weź tofu i pokrój je w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i dodaj czerwone chili w proszku, czarny pieprz w proszku i kminek w proszku. Gdy zacznie trzeszczeć, dodaj sproszkowany czosnek i podsmaż go. Dodaj kurkumę w proszku i mieszaj przez około minutę. Następnie dodaj kapustę, pomidora, zieloną fasolę i pędy bambusa. Dobrze wymieszaj i gotuj przez około 4 do 5 minut. Dodaj ogórek i ziemniaki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez około 7 do 8 minut. Dodaj sól, pieprz i wodę i gotuj przez kolejne 7 do 8 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.
3. Sałatka z quinoa
Składniki:
Quinoa – 1 filiżanka
Sok z cytryny – 1/2 cytryny
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1
Koperek – 1 łyżeczka
Kolendra – 1 łyżeczka
Bazylia – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Woda – 1 filiżanka
Oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
Rodzynki – 3 łyżki stołowe
Metody:
Najpierw namocz quinoa w wodzie przez 6 do 8 godzin. Odcedź wodę i umyj ją. Następnie, gotuj quinoa w wodzie przez ok.