zdjecia rodzinne

Śledzie w marynacie


Składniki:

1)50 dkg płatów śledziowych ( śledzia norweskiego „a la łosoś”)
2)Natka zielonej pietruszki
3)Dwa ząbki czosnku
4)Pół zielonego pora
5)Pół szklanki oleju
6)Duża łyżka miodu
7)Jedna cytryna

Wykonanie:

Sos:
Do 0,5 lub 0,75 szklanki oleju dodajemy jedną dużą łyżkę miodu, wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku, wciskamy sok z jednej cytryny. Wszystko razem mieszamy ok 3-4 min.
Przygotowanie:
Kroimy śledzie w mniejsze kawałki ok. 3-4 cm, drobno siekamy natkę pietruszki, pora kroimy w cieniutkie talarki. Wszystkie składniki przekładamy w słoiku na zmianę: śledź, pietruszka, por, śledź, pietruszka, por itd…Na sam koniec zalewamy sosem i odstawiamy na jedną dobę.
SMACZNEGO! ;-)
*To samo można zrobić ze zwykłymi płatami śledziowymi. Jeśli to będzie zwykły śledź, należy przez ok. godzinę wymoczyć w zimnej wodzie.


Kategorie: rybywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy