www.zapetytem.pl

Mufinki


Herubinek2009-11-20 Komentarze (181) 30-45 min    bardzo łatwy     Porcji: >9

Składniki:

pół kostki (ok 125 g) rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (może być trochę mniej - kwestia gustu i nadzienia)
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki (pokrojone w drobną kostkę): czekolada, bakalie, jabłko

Wykonanie:

Do rozpuszczonego masła dodać 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko.
Specjalną blaszkę mufinkową wysmarować rozpuszczonym masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami.

Wszystkie suche składniki (mąka, oba cukry, proszek) wymieszać w dużej misce a nastepnie wlać "mokre" składniki oraz dodatki.

Wymieszać krótko łyżką, tylko do połączenia się składników; grudki są jak najbardziej wskazane. (Uwaga: nie używać miksera).
Wkładać łyżką ciasto do formy mufinkowej do ok 3/4 wysokości.

Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ładnie się mufinki zarumienią. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy, to mufinki są dobre. Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z foremek i przekładamy na jakieś kratkowane naczynie.

Proponuję trochę poeksperymentować z dodatkami. Ja najbardziej lubię mufinki z owocami bo wtedy są wilgotne i pyszne nawet na drugi dzień.

Kategorie: ciasta

Mufinki Mufinki Mufinki Mufinki Mufinki
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=275