zdjecia rodzinne

Bitki wieprzowe ze śliwkami


Składniki:

1 kg schabu(bez kości) lub karkówki(bez kości),
2 łyżki maki,
3 cebule,
20 dag śliwek suszonych(kalifornijskich),
papryka w proszku,
pieprz,
sól,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Umyte śliwki (bez pestek) namoczyć w szklance przegotowanej wody.
Mięso umyć i pokroić na cienkie plastry. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć delikatnie w mące. Mięso obrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, a na niej podsmażyć drobno posiekane cebule.
Połowę usmażonej cebuli pozostawić na patelni, wyłożyć na nią usmażone wcześniej mięso, a na mięso położyć resztę cebuli. Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły i dusić wszystko razem około 25 minut.
Podawać najlepiej z kopytkami (lub kluskami kładzionymi) i surówką


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Kurczak z ryżem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe