zdjecia rodzinne

Bitki wieprzowe ze śliwkami


Składniki:

1 kg schabu(bez kości) lub karkówki(bez kości),
2 łyżki maki,
3 cebule,
20 dag śliwek suszonych(kalifornijskich),
papryka w proszku,
pieprz,
sól,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Umyte śliwki (bez pestek) namoczyć w szklance przegotowanej wody.
Mięso umyć i pokroić na cienkie plastry. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć delikatnie w mące. Mięso obrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, a na niej podsmażyć drobno posiekane cebule.
Połowę usmażonej cebuli pozostawić na patelni, wyłożyć na nią usmażone wcześniej mięso, a na mięso położyć resztę cebuli. Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły i dusić wszystko razem około 25 minut.
Podawać najlepiej z kopytkami (lub kluskami kładzionymi) i surówką


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem