zdjecia rodzinne

Bitki wieprzowe ze śliwkami


Składniki:

1 kg schabu(bez kości) lub karkówki(bez kości),
2 łyżki maki,
3 cebule,
20 dag śliwek suszonych(kalifornijskich),
papryka w proszku,
pieprz,
sól,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Umyte śliwki (bez pestek) namoczyć w szklance przegotowanej wody.
Mięso umyć i pokroić na cienkie plastry. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć delikatnie w mące. Mięso obrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, a na niej podsmażyć drobno posiekane cebule.
Połowę usmażonej cebuli pozostawić na patelni, wyłożyć na nią usmażone wcześniej mięso, a na mięso położyć resztę cebuli. Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły i dusić wszystko razem około 25 minut.
Podawać najlepiej z kopytkami (lub kluskami kładzionymi) i surówką


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska