Zdrowe odzywianie

#

Najlepsze wskazówki dotyczące zdrowszego jedzenia na wynos

  • 4 października 2021

Wygląda na to, że będziemy musieli dłużej poczekać, zanim będziemy mogli wrócić do restauracji, a większość z nas ma już dość gotowania na tym etapie, zwracając się w stronę mnóstwa dań na wynos i zestawów posiłków, które są teraz dostępne. 

Idealnie byłoby, gdyby większość jedzenia, które spożywamy, pochodziła z posiłków przygotowywanych w domu, ponieważ daje nam to większą kontrolę nad naszym odżywianiem. Posiłki na wynos mogą być często bardzo bogate w niezdrowe tłuszcze, sól i rafinowane węglowodany. Porcje są często zbyt duże, co oznacza, że prawdopodobnie spożywamy zbyt dużo energii podczas jednego posiłku, a to może prowadzić do przyrostu wagi. Jeśli jednak Twoim celem jest utrata lub utrzymanie wagi, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zapobiec nadmiernemu spożyciu kalorii.

Unikaj dodatków! 

Małe przekąski, takie jak krakersy krewetkowe (średnia porcja 600+ kalorii), poppadum (średnia porcja 100+ kalorii), orzechy, chipsy tortilla i dipy mogą dodać mnóstwo niepotrzebnych kalorii do posiłku. Jeśli musisz je zjeść, postaraj się podzielić między swoich partnerów.

Spożywaj tylko jedno źródło węglowodanów skrobiowych 

Węglowodany są świetnym źródłem energii. Muszą być jednak tak dobrane, by równoważyły poziom aktywności fizycznej. Jeśli ich nie spalimy, odłożą się w postaci tłuszczu. Upewnij się, że w każdym posiłku znajduje się tylko jedno źródło węglowodanów skrobiowych, np. ryż / chleb / chipsy, ale najlepiej nie wszystkie trzy na raz.

Zastosuj model zdrowego talerza do swoich przekąsek

Połowę talerza powinny stanowić warzywa. Dłoń białka (mięso/ryba/jajka/ziarna/tofu). Zamów dodatkowe warzywa jako dodatek do posiłku (np. zielenina na parze/ brokuły). Podziel porcję ryżu lub frytek między dwie osoby i odmierz porcję tych węglowodanów wielkości pięści na swój talerz. 

Mądrze wybierz swoją przystawkę

Jeśli masz jedną przystawkę, zdecyduj się na coś lekkiego, takiego jak zupa, sałatka lub gotowane warzywa (np. warzywa w tempurze). 

Rozsądnie wybieraj sosy 

Sosy na bazie kokosa/śmietany/orzechów ziemnych (satay) są zazwyczaj bardzo kaloryczne. Wybierz sosy na bazie pomidorów, aby uzyskać mniej kaloryczną opcję, lub podziel się daniem kokosowym z dwoma osobami i wypełnij je warzywami.

Unikaj smażonych potraw 

Smażenie żywności na oleju dodaje wiele pustych kalorii. Wybieraj gotowany ryż lub ziemniaki zamiast smażonego ryżu lub frytek. Nie bój się zapytać, czy mięso może być grillowane, a nie smażone. Unikaj wszystkiego, co smażone w głębokim tłuszczu! 

Spróbuj dania bez mięsa 

Ogólnie rzecz biorąc, pokarmy roślinne są zwykle mniej kaloryczne niż pokarmy zwierzęce, takie jak mięso i nabiał. Spróbuj indyjskiego daal z soczewicy, tajskiego stir-fry z tofu lub dodaj do swojej pizzy warzywa. Jeśli zdecydujesz się na mięso, wybierz kurczaka lub rybę, a nie kaczkę, jagnięcinę czy wołowinę, które są bardziej tłustymi mięsami. 

Jedz powoli i rozważnie

Ciesz się i delektuj się posiłkami, ale szanuj swoje ciało i przestań jeść, gdy tylko poczujesz się najedzony, nawet jeśli nie skończyłeś jeszcze całego jedzenia na talerzu. 

Zrezygnuj z napojów gazowanych

Napoje gazowane nie przynoszą żadnych korzyści dla naszego zdrowia. Zawierają nadmierne ilości cukru, a więc i kalorii. Dietetyczne odmiany są mniej kaloryczne, ale nie oferują nam żadnych wartości odżywczych. 

Jedz regularnie

Upewnij się, że masz regularny schemat posiłków w ciągu dnia, w którym wybierasz jedzenie na wynos, aby nie skończyć z głodem i przejadaniem się w porze kolacji. 

Jedzenie na mieście lub zamawianie jedzenia na wynos od czasu do czasu może być częścią zdrowego stylu życia, jeśli dokonujesz mądrych wyborów, ale pamiętaj: to, co robisz przez większość czasu, będzie miało największy wpływ na Twoje zdrowie.