zdjecia rodzinne

Cholesterol


Cholesterol pod względem budowy chemicznej należy do grupy steroli i wchodzi w skład lipidów, zwanych potocznie tłuszczami. Jest on składnikiem i produktem metabolizmu organizmów zwierzęcych i człowieka. Występuje w wątrobie, mózgu, nerkach, krwi, tkance tłuszczowej, nerwowej oraz w mięsie i żółtkach jaj. Cholesterol całkowity jest sumą lipoprotein o niskiej gęstości, które transportują cholesterol z wątroby do komórek (LDL) i lipoprotein o wysokiej gęstości transportujących cholesterol w odwrotnym kierunku (HDL). Podwyższenie stężenia LDL oznacza pojawienie się czynnika ryzyka. Natomiast duża ilość HDL jest dla organizmu korzystna. Cholesterol w organizmie ludzkim spełnia wiele funkcji:
  • Jest budulcem błon komórkowych i komórek nerkowych
  • Jest substratem do syntezy kwasów żółciowych
  • Bierze udział w syntezie witaminy C
  • Bierze udział w syntezie hormonów płciowych i hormonów kory nadnercza.
Na wydzielanie cholesterolu do układu krążenia stymulujący wpływ mają: stres, nikotyna, kawa, a także spożywanie obfitych posiłków w dużych odstępach czasu. Witamina C normalizuje metabolizm cholesterolu i wymywa jego nadmiar z tętnic. Obniża go gdy jest za wysoki i podnosi kiedy jest za niski. Według najnowszych badań zawartość cholesterolu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg. Do grupy ludzi z wysokim ryzykiem zachorowalności na miażdżycę zalicza się osoby dorosłe w wieku 20-29 lat, u których zawartość cholesterolu we krwi wynosi powyżej 220 mg%. U osób w wieku 30-39 lat ponad 240 mg% i w wieku 40 lat powyżej 260 mg%. Zawartość cholesterolu w wybranych produktach w mg/100g:

Produkt Ilość cholesterolu w mg/100g
Smalec 97
Bekon surowy 57
Masło śmietankowe 220
Mózg cielęcy i barani 3100
Mleko 2% 8
Mleko pełnotłuste 13
Nerki wołowe 690
Żółtka jaja (w 1 jaku ok.300 mg) 1790
Wątroba wołowa 270
Wątroba wieprzowa 290
Wątroba barania 430
Wątroba cielęca 370
Śmietana 12% 39
Śmietana 18% 56
Kurczak pieczony 75
Twaróg 40% 37
Serdelki 100
Ziemniaki 0
Bułki 0